• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik, förklarade på fredagens presskonferens varför nuvarande system behöver förändras. Medverkade gjorde även migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Foto: TT

Regeringens besked: Ny enhet för högkvalificerad arbetskraftsinvandring

Uppdaterad
Publicerad

En ny enhet för internationell rekrytering av arbetskraft med fokus på högkvalificerad arbetskraft. Det presenterade regeringen på fredag morgon.

– Det ska vara enkelt att ansöka om arbetstillstånd och det ska gå snabbt att få besked, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid en pressträff.

Den nya enheten ska erbjuda snabbare service och vara mer inriktade på företagens behov, enligt Mikael Ribbenvik, generaldirektör Migrationsverket. Inom 30 dagar ska arbetsgivare som anställer högkvalificerad arbetskraft och har en fullgod ansökan få besked.

– Det är viktigt för Sveriges konkurrenskraft och de företag som expanderar snabbt, säger Mikael Ribbenvik.

Införandet av modellen ska ske i slutet av året, innan dess ska modellen diskuteras med parter från arbetsmarknaden.

Flera nya åtgärder

Snabbare handläggningstider av arbetstillstånd är viktig för att svenska företag ska kunna stå sig i internationell konkurrens, enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Den nya enheten för internationell rekrytering som presenterades på fredagen är en av flera åtgärder regeringen presenterat den senaste tiden som ska locka fler talanger till Sveriges näringsliv.

– Vi behöver ett ansökningsförfarande som står sig i internationell konkurrens. Allt fler länder i vår närhet inser hur viktigt det här är, säger Maria Malmer Stenergard.

Höjt lönekrav

Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef Sveriges Ingenjörer, är positiv till att det gamla systemet avskaffas men tycker det är olyckligt att man inte kunnat skapa ett snabbspår för arbetskraftsinvandrare som omfattas av svenska kollektivavtal.

– Vi tror att det skulle kunna gå bra mycket snabbare för företag där de anställda omfattas av svenska kollektivavtal och är anställda i Sverige, säger Johan Kreicbergs.

I regleringsbrevet för 2023 gav regeringen Migrationsverket i uppdrag att främja den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen till Sverige. För en vecka sedan meddelade Tidöpartierna att de höjer lönegolvet för arbetskraftsinvandrare till 26 560 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.