• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Sveriges ekomål klaras inte på tallriken

Uppdaterad
Publicerad

Fyra år försenade är Sveriges kommuner på väg att nå den förra regeringens ekomat-mål. Men SVT:s granskning visar att den kommunala ekoboomen till stor del sker utanför tallriken med hjälp av stora inköp av ekologisk mjölk.

Den socialdemokratiska regeringen satte 2006 ett mål på 25 procent ekologisk mat i offentlig sektor till 2010. Fyra år efter deadline är kommunerna nu på väg att nå målet.

Men 25 procent ekologiska inköp betyder inte att en fjärdedel av maten på tallriken är ekologisk.

SVT granskar ekomaten

SVT kan med en unik databas granska de faktiska inköpen i drygt hundra kommuner, landsting och regioner. Då visar det sig att eko-siffrorna för stora produktgrupper ligger betydligt lägre än 25 procent.

Var tionde potatis

Bara var tionde potatis är ekologisk, och knappt en sjättedel av grönsakerna. Och trots en omfattande köttdebatt kan man knappt hitta ekologiskt fläskkött eller kyckling.

Ekomålet fylls upp av ekomjölken, som utgör mer än hälften av de ekologiska inköpen. Om man plockar bort mjölken sjunker andelen från 25 till 11 procent ekologiska produkter.

I en del svenska kommuner står ekomjölken för 100 procent av de ekologiska inköpen. Målet ger alltså i vissa fall inget eko alls på tallriken.

Lätt att starta med

– Mjölken har varit ett lätt livsmedel att starta med. Det ger resultat, den syns i statistiken, säger Eva Fröman, projektledare för ideella organisationen Ekomatcentrum, som följer utvecklingen i kommunerna.

– Det har varit en bra start, men sen är det ju...man funderar ju: Vad ska finnas på tallriken?

Eva Fröman gläds åt den allmänna utvecklingen mot 25-procentsmålet, men tycker SVT:s siffror över fördelningen mellan livsmedel är mycket intressanta.

För om man tittar på tallriken nu, då är vi långt ifrån det här målet på 25 procent?

– Det är vi, precis.

Tipsa oss och delta i debatten om miljön och ekomaten, mejla dinrost@svt.se eller använd #dinröst i sociala medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar ekomaten

Mer i ämnet