Den socialdemokratiska regeringen satte 2006 ett mål på 25 procent ekologisk mat i offentlig sektor till 2010. Fyra år efter deadline är kommunerna nu på väg att nå målet.
Men 25 procent ekologiska inköp betyder inte att en fjärdedel av maten på tallriken är ekologisk.
SVT kan med en unik databas granska de faktiska inköpen i drygt hundra kommuner, landsting och regioner. Då visar det sig att eko-siffrorna för stora produktgrupper ligger betydligt lägre än 25 procent.
Var tionde potatis
Bara var tionde potatis är ekologisk, och knappt en sjättedel av grönsakerna. Och trots en omfattande köttdebatt kan man knappt hitta ekologiskt fläskkött eller kyckling.
Ekomålet fylls upp av ekomjölken, som utgör mer än hälften av de ekologiska inköpen. Om man plockar bort mjölken sjunker andelen från 25 till 11 procent ekologiska produkter.
I en del svenska kommuner står ekomjölken för 100 procent av de ekologiska inköpen. Målet ger alltså i vissa fall inget eko alls på tallriken.
Lätt att starta med
– Mjölken har varit ett lätt livsmedel att starta med. Det ger resultat, den syns i statistiken, säger Eva Fröman, projektledare för ideella organisationen Ekomatcentrum, som följer utvecklingen i kommunerna.
– Det har varit en bra start, men sen är det ju...man funderar ju: Vad ska finnas på tallriken?
Eva Fröman gläds åt den allmänna utvecklingen mot 25-procentsmålet, men tycker SVT:s siffror över fördelningen mellan livsmedel är mycket intressanta.
För om man tittar på tallriken nu, då är vi långt ifrån det här målet på 25 procent?
– Det är vi, precis.