Till vänster: Gunnar Strömmer. Till höger: rikspolischef Anders Thornberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På veckomötena deltar justitieministern eller statssekreteraren och polisledningen. Foto: Tomas Hallstan/SVT, Johan Nilsson/TT

Interna dokument: Regeringens krav på rikspolischefen

Uppdaterad
Publicerad

Personal som lämnar, telefontider som ökar – och ett grovt våld som eskalerar. Det är några av punkterna som regeringen ställt polisledningen till svars för i extrainsatta möten den senaste månaden, visar interna dokument som SVT Nyheter tagit del av.

Efter härvan kring polisledningen i december fattade justitieminister Gunnar Strömmer (M) beslut om att regeringen och polisen skulle ha möten varje vecka.

Sedan dess har skjutningarna och sprängningarna avlöst varandra – och tonen mot polisledningen har skärpts.

SVT Nyheter granskar

”Regeringen förväntar sig kraftfulla åtgärder från Polismyndighetens sida”, står det i minnesanteckningarna från ett möte den 5 januari som SVT tagit del av.

– Med fler resurser och fler verktyg så växer också förväntningarna på bättre resultat och högre effektivitet, säger Gunnar Strömmer.

Långa kötider på 114 14

På mötena deltar justitieministern eller statssekreteraren och polisledningen. Sedan en tid har man dessutom dagliga avstämningar på tjänstemannanivå på grund av våldsspiralen i Stockholm.

Vid mötena diskuteras en rad punkter. Det gäller både den rena brottsbekämpningen men också rekryteringen av nya poliser och tillgängligheten på telefonnumret 114 14 där väntetiderna har ökat under året.

Polisledningens förklaring till de ökade väntetiderna är att man behövt flytta folk till passhanteringen till följd av fjolårets stora passkaos.

Ett annat ämne som varit uppe för diskussion är polisens förmåga till rekryteringar – där myndighetens egna siffror visar att antalet tidigare poliser som man lyckas locka tillbaka sjunker.

”Hade gått i konkurs”

Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) har själv en bakgrund som polis. Han påpekar att resultat på flera områden uteblivit trots att myndigheten fått stora resurstillskott.

– Om ett privat företag hade skötts som polismyndigheten, då hade det företaget gått i konkurs för länge sen, säger Kärrholm som också beskriver polisledningen som ”åsneaktig”.

I sociala medier har poliser berättat att regeringens nya krav gjort att lokala chefer fokuserat på siffror och brott som snabbt förbättrar statistiken, det som brukar kallas ”pinnjakt”.

– Vi har varit noga med att vi inte ska tillbaka till en pinnjakt. En trafikförseelse ska inte vara lika mycket värd som en hovrättsdom i ett mord, säger Gunnar Strömmer.

SVT har sökt rikspolischef Anders Thornberg.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet