Regeringen väntas fatta beslut om ett uppdrag till Försvarsmakten och Polismyndigheten att ”omedelbart stärka och intensifiera sitt samarbete”, enligt uppgifter till SVT. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Regeringens uppdrag till polis och försvar: Intensifiera samarbetet omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen väntas i dag fatta beslut om ett uppdrag till Försvarsmakten och Polismyndigheten att omedelbart stärka och intensifiera sitt samarbete, enligt uppgifter till SVT.

Uppdraget gäller att hitta nya samarbetsvägar inom befintlig lagstiftning – exempelvis så kallad målvalsanalys.

Målvalsanalys är en expertis som finns inom Försvarsmakten som handlar om analys av datamängder för att förutse var ett angrepp kan komma att ske.

Förhoppningen är att metodiken ska kunna appliceras på gängbrottslighet i syfte att förutse var nästa spräng- eller skjutdåd befaras äga rum.

Utökat samarbete

Rikspolischef Anders Thornberg har tidigare nämnt att det här är en expertis som Polismyndigheten vill att Försvarsmakten bistår med och även statsminister Ulf Kristersson har tagit upp det.

– I Försvarsmakten finns det omfattande kompetens om hur man ska bedöma framtida risker som kan ställas till polisens förfogande, sa Kristersson i förra veckan.

I uppdraget till Polisen och försvaret att utöka samarbetet inom befintlig lagstiftning, som regeringen väntas fatta beslut om, ryms även andra samarbetsformer:

  • Analys inom IT-forensik
  • Tekniska undersökningar explosiva varor
  • Utökat samarbete kring transporter, exempelvis med helikopter

Samarbetet mellan Försvarsmakten och Polismyndigheten regleras genom flera förordningar där den största begränsningen är att försvarsanställda inte får riskera att utsättas för, eller bli tvungna att använda, våld. Enda undantaget i fredstid är terrorsituationer då försvarsanställda får sättas in.

Utredning kommer senare

Även detta vill regeringen ändra på så att försvarsanställda även kan sättas in för exempel bevakningsuppdrag vid situationer som är ”systemhotande”, enligt uppgifter till SVT. Något beslut om detta väntas dock inte i dag.

– Det handlar om att om vi får ett väldigt besvärligt läge så behöver vi frigöra ytterligare polisiära resurser. Då kan Försvarsmakten hjälpa till med bevakning och transporter, sa rikspolischefen i förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.