Regeringens utredare föreslår samtyckeslag

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör införa en samtyckeslag. Det anser regeringens utredare som lägger fram ett förslag i oktober. Därmed skulle det räcka med att en person säger nej för att det ska räknas som våldtäkt, skriver Svenska Dagbladet.

Frågan om samtyckeslag är inte ny. 2010 föreslog en utredning att förövare skulle kunna dömas för sexuellt övergrepp om alla inblandade inte hade samtyckt till samlag. Men regeringen beslutade då att utvidga sexualbrottslagen, så att den omfattade att offret varit i en ”särskilt utsatt situation”.

Ny utredning

2014 var det dags för en ny utredning. Då gav regeringen en parlamentarisk kommitté uppdraget att utreda varför så få våldtäktsanmälningar leder till fällande dom samt om Sverige ska införa en samtyckeslag. Och i oktober lämnar utredarna in sina förslag.

– Vi är inte helt färdiga med utredningen ännu, men det vi kan säga redan nu är att vi kommer lägga fram ett förslag som bygger på samtycke, eller egentligen en reglering som bygger på frivillighet, säger lagman Mari Heidenborg, som är en av utredarna, till Svenska Dagbladet.

Hot eller våld

För att det ska räknas som våldtäkt i dag måste förövaren använda hot, våld eller utnyttja en person som exempelvis varit berusad. Men med en lagändring ska det räcka med att en person säger nej – att den anser att den inte deltagit i samlaget frivilligt.

Utredarna föreslår också att begreppet våldtäkt slopas till förmån för sexuellt övergrepp, eftersom det inte krävs våld för att utföra en våldtäkt.

– Våldtäkt är ett begrepp som är missvisande eftersom det är ett fåtal fall där det faktiskt är frågan om fysiskt våld, säger Mari Heidenborg till TT.

”Lagstiftning i tiden”

De bevissvårigheter som finns i våldtäktsmål i dag, där ord många gånger står mot ord, kommer att bestå:

– En förändring handlar mer om att få en lagstiftning som är i takt med tiden och som talar om vad som är ett straffbart, ett icke accepterat beteende, när det gäller sexuell samvaro, säger Heidenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.