Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Regionerna om sommaren: Vårdpersonalen ska få sin semester

Publicerad

I sommar ska landets regioner hantera massvaccination och covidvård, samtidigt som sliten vårdpersonal ska få ledigt. I vissa regioner har semester redan beviljats – i andra är osäkerheten stor och personalläget extremt ansträngt.

Men den stora merparten av regionerna planerar att erbjuda fyra veckors sammanhängande semester till personalen, visar en SVT-enkät till alla landets regioner.

Under våren har antalet inläggningar på iva (intensivvårdsavdelning) varit på de högsta nivåerna sedan den första vågen våren 2020. Hos regionerna finns en stor osäkerhet om vilken belastning man ska vänta sig. En del tar höjd för en hög belastning. Andra hoppas att vaccineringen ska medföra att trycket dämpas.

– Vi tror att det blir lindrigare fram till sommaren men vi tror att vi behöver fler iva-platser än föregående sommar. Vår ingång är att vi inte riktigt kan gå ner till normalbemanning på iva, nu har vi fördubblad kapacitet, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Västra Götalandsregionen.

Ska få semester

Nästan alla tillfrågade regioner uppger att de planerar för att ge vårdpersonal semester som vanligt – det vill säga fyra veckors sammanhängande ledighet. Men det finns undantag. I Region Västerbotten får vissa grupper inte mer än tre veckors semester. I bland annat Dalarna, Kalmar och Halland erbjuds viss personal att flytta sin semester mot ersättning.

Alla regioner har inte heller beviljat semester för personalen – det talas i stället om en målsättning.

Osäkert i flera regioner

En av de regioner som drabbats hårdast i den tredje vågen av coronasmitta är Uppsala. Det är oklart om personalen på exempelvis intensivvårdsavdelningarna kommer att få semester som vanligt.

”Det dröjer ännu innan vi kommer att kunna ge besked, men sommaren ser mycket besvärlig ut”, skriver Jakob Larsson, pressekreterare på Region Uppsala.

Bland vårdpersonal i Uppsala finns en stor oro inför sommaren, uppger Sofia Lindström som är iva-sjuksköterska och ordförande för Vårdförbundet i regionen.

– Jag ser att vi behöver våra fyra veckors sammanhängande ledighet. Problemet är att vi bara har rätt till det under juni-augusti. Om vi inte får den lagstadgade semestern på sommaren finns det inget som säger att vi får ledigt någon annan gång under året. Det är därför vi är så ihärdiga med att upprätthålla det, säger hon.

Även i Västernorrland är läget oerhört ansträngt och stor säkerhet råder. Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson beskriver personalläget i sommar som ”jättekärvt”.

– Vi arbetar med alla möjliga medel för att kunna erbjuda fyra veckor. Vi hoppas att vi ska kunna lösa det, vi drar ner på all belastning vi kan, säger Kurt Pettersson.

Sommaren i vården

21 av 21 tillfrågade regioner har svarat på SVT:s frågor.

19 av 21 uppger att man planerar att ge personalen semester som vanligt, alltså minst fyra veckors sammanhängande ledighet. I Region Uppsala är det ännu oklart i vilken utsträckning vårdpersonalen kommer att få ledigt. I Region Västerbotten kommer en del personal bara att beviljas tre veckors semester och i Västernorrland råder stor osäkerhet om man kommer att lyckas ge alla fyra veckor.

Flera regioner, däribland Halland, Kalmar, Dalarna och Jämtland-Härjedalen, erbjuder sina anställda att avstå delar av sommarsemestern mot ekonomisk ersättning.

Bemanningsläget i sommar beskrivs som ovanligt ansträngt i  Västernorrland, Jämtland, Härjedalen, Uppsala, Sörmland, Örebro och Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.