Vårdpersonal vittnar om mycket snabbare sjukdomsförlopp

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på sjukvården har ökat sedan i början av mars, på grund av den ökande smittspridningen. Flera inom vården vittnar nu om att patienter blir allvarligt sjuka efter kortare tid.

– De verkar bli sjukare snabbare den här vågen jämfört med de tidigare, säger ambulanssjuksköterskan Ferhat Baysal i SVT:s Aktuellt.

Det är nu lika många som intensivvårdas för covid-19 på svenska sjukhus som under andra vågen.

Ambulanssjuksköterskan Ferhat Baysal har åkt ut till coronadrabbade och berättar att han de senaste två veckorna har märkt att sjukdomsförloppet gått snabbare – från i höstas då det tog runt tio dagar innan personer blev riktigt dåliga till vad han möter i dag.

– Nu märker man redan vid fjärde, femte dagen att de kanske har dålig syresättning, har andningsbesvär. Så de verkar bli sjukare snabbare den här vågen jämfört med de tidigare, säger han.

”Är svårt sjuka”

Det finns inga siffror på att patienter blir allvarligt sjuka efter kortare tid men flera infektionsläkare som Aktuellt har talat med har gjort samma observation, och talar också om patienter i yngre åldrar. Något det även rapporterats om sedan några veckor tillbaka.

Caroline Kevin, verksamhetschef för akut- och infektionsverksamheten på Karolinska universitetssjukhuset, känner igen beskrivningen och delar bilden.

– De kommer in tidigare nu och är svårt sjuka. Andningsbesvär i kombination med hosta och feber, säger hon.

Yngre patienter

Om det faktiskt har med den brittiska mutationen, eller B.1.1.7 som den egentligen heter, att göra är dock oklart i dagsläget.

– Vi ser att medelåldern har sjunkit på Karolinska till 65 år, och det talar för att vi har en hel del yngre än vad vi har haft de andra vågorna, säger Caroline Kevin.

Ferhat Baysal har också stött på flera personer i medelåldern, omkring 50-årsåldern.

– Sen har jag hört från kolleger att de har träffat på yngre patienter, och då pratar vi om de i 20-, 30-årsåldern. Bara förra veckan träffade jag en i 20-årsåldern som var så pass dålig att patienten hade dålig syresättning och behövde syrgas på väg in till sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.