• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Reinfeldt nekar: ”Jag kände inte till företaget”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt förnekade kännedom om bulvanföretaget när han utfrågades om den så kallade Saudiaffären.

Utfrågningen handlade framför allt om vad regeringen kände till om att Totalförsvaret forskningsinstituts (FOI) i hemlighet bildat ett bulvanföretag (SSTI) för att dölja myndighetens inblandning i bygget av en vapenfabrik i Saudiarabien.

Statsministern sade att alla beslut när det gäller vapenaffärer med Saudiarabien fattats inom ramen för det så kallade samförståndsavtalet med Saudiarabien från 2005. Alla beslut i ärendet ligger också, enligt statsministern, inom raden för svensk exportlagstiftning.

Saudiavtalet

Han påpekade att avtalet kom till under den tidigare socialdemokratiska regeringen.

Hade inte rätt att bilda bolag

Fredrik Reinfeldt sade också att det inte fanns något i de beslut i alliansregeringen, sammanlagt tre stycken, som godkände ett bildande av ett bulvanföretag.

– Inget i de tre besluten innebär att FOI fick i uppdrag att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien, sade Fredrik Reinfeldt.

–  FOI har inte haft rätt att bilda ett bolag utan regeringens medgivande. Regeringen har inte gett bemyndigande till FOI att bilda bolaget, sade han.

Statsministern sade också att han inte visste något om bulvanföretaget.

– Inte förrän jag fick höra Ekots rapportering.

Svarade inte direkt

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) ville veta om Reinfeldt själv deltagit i några diskussioner eller förhandlingar kring Saudiärendet. Reinfeldt svarade inte på frågan direkt utan redogjorde för vad som gäller vid beredning av regeringsbeslut.

– Föredragningar sker för ansvarigt statsråd. Det är inte så att jag per automatik känner till innehållet i alla beslut som fattas, sade Reinfeldt.

– Rent rättsligt fattas besluten kollektivt av regeringen men det sker oftast väldigt snabbt. I praktiken har besluten fattats innan de rent rättsligt fattas på ett regeringssammanträde. 

Eriksson framhöll att det inte vore orealistiskt att statsministern deltagit, diskuterat eller till och med läst handlingar kring ett ärende som pågått i flera år och berört flera länder.

Han tog som exempel upp våren 2009 när FOI begärt av regeringen att få arbeta som konsult åt Saudiarabien. Då fattar regeringen ett beslut. Deltog statsministern i någon av förberedelserna?

– Nej, svarade Reinfeldt.

Planer på vapenfabrik

I förra veckan frågades förre försvarsministern Sten Tolgfors ut av utskottet.

Tolgfors sade då samma sak som veckorna innan han avgick, nämligen att försvarsdepartementet fick kännedom om SSTI först när FOI:s generaldirektör meddelade det i samband med att bolaget avslutades.

Det var Sveriges Radio som i början av mars 2012 avslöjade att det fanns långtgående planer på att den svenska myndigheten  FOI i hemlighet skulle hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik.

Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för Simoom.

Bland annat bildade FOI i hemlighet ett bulvanföretag (SSTI) för att dölja myndighetens inblandning.

Försvarsminister Sten Tolgfors tillbakavisade snabbt flera av Ekots uppgifter.

– I sak är väldigt mycket av de uppgifter som förekommer felaktiga, sa försvarsminister Sten Tolgfors då till SVT:s Aktuellt.

Ett uttalande som visade sig bli ödesdigert.

Tolgfors, som varit försvarsminister sedan 2007, lämnade på egen begäran sin post den 29 mars 2012.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet