• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anders Tegnell ser tre huvudorsaker till att smittspridningen gått ned i flera regioner – en av dem är vädret. Foto: TT

Rejäl minskning av nya smittfall i flera regioner

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i landet går smittspridningen nu åt rätt håll. I flera regioner minskar antalet nya fall kraftigt. Vaccinering och varmare väder har bidragit.

Och statsepidemiolog Anders Tegnell tror att minskningen kommer att fortsätta de närmaste veckorna.

I bland annat Stockholm och Sörmland har antalet bekräftade fall den senaste veckan minskat med runt 40 procent. I Skåne och Uppsala syns också en kraftig minskning, och även i Örebro och Västra Götaland är minskningen tydlig.

– Antalet konstaterat smittade med covid-19 var föregående vecka nästan 40 procent lägre än veckan dessförinnan. Jag hoppas att det också kommer att avspegla sig i sjukvårdsbehovet för patienter med covid-19, säger Johan Bratt, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholmi ett uttalande.

Tegnell: ”Liknar utvecklingen förra året”

Utvecklingen i regionerna följer enligt statsepidemiolog Anders Tegnell det som Folkhälsomyndigheten i början av maj presenterade som Scenario 0 – att smittspridningen skulle avta kraftigt från och med början av maj och plana ut i juli.

– Det här liknar det vi såg förra året. Då hade vi en topp i mitten av april, och smittspridningen minskade sedan allt snabbare för att sedan ligga på en låg nivå under sommaren, säger Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Ser tre orsaker

Varmare väder som gör det lättare att vara utomhus, att allt fler vaccineras och att restriktioner fortsatt är på plats är tre huvudorsaker till den minskade smittspridningen, enligt Tegnell, som tror att minskningen av nya fall kommer att fortsätta de närmaste veckorna.

– Om vi inte ändrar våra levnadsvanor för snabbt så tror jag att utvecklingen kommer att fortsätta på samma sätt. Vi har haft en positiv trend på många håll i fyra-fem veckor, men man ska inte ta det för givet, råd och rekommendationer är fortsatt viktigt, säger han.

Fortsatt oro i Norrbotten

Och utvecklingen är inte positiv i alla regioner. I till exempel Norrbotten minskar smittan i nio kommuner, men incidensen i länet är ändå 98 procent högre än riksgenomsnittet.

– I Norrbotten är läget fortsatt allvarligt, säger Anders Tegnell.

Tydlig minskning av nya fall på flera håll

Under hela vecka 20 konstaterades 3 393 nya fall av covid-19 i Stockholms län. Samma siffra vecka 19 var 5 602, vilket innebär 2209 färre fall än föregående vecka och en minskning med nästan 40 procent.

I Skåne konstaterades 2427 fall vecka 20. Samma siffra vecka 19 var 3544 – en minskning med cirka 40 procent.

I Västra Götaland konstaterades under förra veckan 3 646 nya fall av covid-19 – vilket är en minskning med 17 procent jämfört med veckan innan och den femte raka veckan med en minskande smittspridning.

I Örebro län verkar också utvecklingen gå åt rätt håll, enligt regionen. Under vecka 20 registrerades 650 nya fall, vilket är drygt 300 färre jämfört med veckan innan.

De senaste sju dygnen har 6,1 procent av de som testats sig för covid -19 i Uppsala län varit positiva – så låg har smittspridningen inte varit där sedan innan andra vågen, i mitten av oktober förra året.

Totalt har 1 064 375 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19. Ytterligare 30 dödsfall med bekräftad covid-19 rapporterades på tisdagen. Sammanlagt 14 396 smittade personer har avlidit i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.