Rekordhög inflation – nu höjs röster för högre löner

Uppdaterad
Publicerad

Inflationstakten i december var på årsbasis 4,1 procent. Det är den högsta nivån sedan början av 90-talet. Dyrare el och grönsaker finns bland de varor som gått upp i pris. Nu höjs röster för att även lönerna måste öka mer.

Kläder, transporter, grönsaker, men framför allt elen blev mycket dyrare i december jämfört med året innan. Även priset på vissa vitvaror ökade, enligt Statistiska Centralbyrån.

I november var inflationstakten, det så kallade Konsumentprisindexet KPIF, 3,6 procent. I december var prisökningstakten 4,1 procent. Det är den högsta ökningstakten sedan 1993.

Alla experter är inte eniga om prishöjningarna är tillfälliga eller inte. Men enligt den fackliga organisationen LO:s nytillträdde chefsekonom, Laura Hartman, kan höga priser leda till att nästa lönerörelse inte blir lika enkel som vanligt.

– Det är inte uteslutet att kan bli lite stökigare. Vi har redan tidigare påpekat att reallönerna inte riktigt har hängt med för arbetargruppen jämfört med tjänstemännen. Det gapet har ökat. Och nu såklart urholkar framför allt energipriserna som driver inflationen också reallönerna. Det finns säkert behov av att göra något åt det, säger Laura Hartman.

”Inte så det fungerar”

Men organisationen Svenskt näringslivs tillförordnade chefsekonom Jonas Frycklund håller inte med.

– Det är inte så det fungerar. Vi har ju avtal som ligger ända fram till 2023. Och så får vi ser hur situationen ser ut då. Men då kommer den lönebildningen bero på hur ser den internationella konkurrenskraften ut och har vi haft produktivitetsförbättringar i svensk ekonomi, säger han.

Fredagshandlaren: ”Måste få in mer pengar”

I Liljeholmens centrum i Stockholm är det många som fredagshandlar. De flesta säger sig märkt av prisökningarna.

– När allt är så dyrt så måste lönerna öka så man har råd med det, säger Malek Kalhitmrawe som just köpt en smörgås.

Maren Buchmüller som är och handlar med sina två söner tycker också att de högre priserna borde leda till lönehöjningar.

– Jag märkte det när jag köpte ett Bregottpaket som nästan kostade 40 kronor. Någonstans måste man få in lite mer pengar så att ekonomin snurrar runt. Annars kan man inte köpa ett par skor som man annars hade köpt, säger hon.

Petri Houvinen i Liljeholmens centrum berättar han inte fått någon lönekompensation för de högre priserna.

– Tyvärr inte. Det ska vi ändra på, för det är en förhandlingsfråga. Det får man förhandla sig till, om det går, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.