Foto: SVT

Fridolin: ”Ställ krav” om äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Behöver den svenska äldreomsorgen mer pengar eller kan vården förbättras genom schemaändringar och liknande? Det blev en stundtals het debatt då äldreminister Maria Larsson (KD) och miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin träffades i Gomorron Sverige.

I kväll sänds det sista programmet i SVT:s serie ”Sveriges bästa äldreboende” – en serie som lett till att den svenska äldrevården har diskuterats flitigt på sistone.  

Äldreminister Maria Larsson (KD) som följt serien tycker att den visar att man med små medel kan få till stora förändringar.

– Det går att göra flera förbättringar när man arbetar på ett konsekvent och kvalitetsmedvetet sätt. Det vi har försökt göra från regeringens sida är att förbättra kunskapen om hur det ser ut inom äldreomsorgen och i dag har vi en mycket större kunskap än någon gång innan tack vare ”Öppna jämförelser” som visar tydligt vilka boenden som exempelvis gör läkemedelsgenomgångar och vilka som inte gör det, sa ministern.

Miljöpartiets språkrör tycker dock inte att jämförelser mellan boenden är tillräckligt.

– Jag har blivit förbannad många gånger när jag sett programmet. De som idag får hjälp från äldreomsorgen är de som har gett oss alla de chanser vi har fått och då är det minsta vi kan göra att se till att de får en värdig äldreomsorg där de får tid med sina anhöriga och tid med personal sa språkröret Gustav Fridolin (MP).

”Besparing – inte besparing”

Han menar att grunden för att få en bra äldreomsorg finns i bemanningen och tycker att serien tydligt har visat att besparingar inte ger billigare verksamheter.

– Det vi i politiken kallar besparing – det är ingen besparing, när gamla får äta dålig mat och blir undernärda och mer sjuka eller när personalen inte har tid för medicingenomgångar och de gamla blir övermedicinerade, sa Fridolin.

Äldreministern instämmer i att det krävs ett ständigt förbättringsarbete och påtalar att regeringen försökt hitta olika metoder för det.

Högst bemanning i världen

– Nu belönar vi till exempel kommuner som gör läkemedelsgenomgångar och en miljard har gått till att förbättra maten men fortsatt är det för dålig mat som smakar för lite, sa Larsson.

Hon lyfter fram att bemanningen på de svenska äldreboendena är den högsta i världen men menar att man med hjälp av organisationsförändringar bättre kan utnyttja redan befintliga resurser.

Miljöpratiet vill se en lag om minimibemanning och Gustav Fridolin säger att mer personal visst behövs.

– Det är ofta som man som anställd i svensk äldreomsorg tvingas göra omöjliga val. Ska jag göra det här lyftet själv fast det egentligen kräver två personer eller ska jag låta den här äldre människan sitta lite längre till i ett inkontinensskydd som borde ha blivit bytt?, sa Gustav Fridolin.

”Ställ krav”

Det hettade till medan politikerna i frågan om mätbarhet, som Maria Larsson framhöll som källan till förbättring.

– Jag tycker inte att vi ska mäta vem som ger bra mat och vem som ger dålig mat och vilka  äldreboenden som gör läkemedelsgenomgångar och vilka som inte gör det – vi ska inte ha några boenden som inte gör det. Ställ krav, krävde Fridolin.

– Självklart, men innan har vi inte vetat var sker det och var sker det inte och politikerna har inte brytt sig. Nu har vi börjat bry oss, den här kunskapen fanns aldrig när ni fanns tillsmannas med den tidigare regeringen, ni brydde er aldrig om att ta fram det och grunden för förändring är kunskap, du måste veta hur verkligheten ser ut för att kunna förändra, svarade Larsson.

Nöjda gamla

Maria Larsson, som lyfte fram att Sverige satsar mest resurser i världen på äldreomsorg, fick svara på frågan om det innebär att den svenska äldreomsorgen därmed är världsbäst?

– När vi frågar de gamla själva så svarar 88 procent av de som har hemtjänst att de är nöjda eller mycket nöjda och 82 procent utav de som bor på ett boende, så många är mycket nöjda men den bilden av äldreomsorgen får så sällan synas i tv. Vi måste också få de positiva exemplen att lysa eftersom vi bland annat behöver rekrytera mycket personal, sa Larsson.

Se programmet i kväll

Se det sista programmet i serien ”Sveriges bästa äldreboende” i kväll klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play. Direkt efter programmet sänds debattprogrammet Sverker om äldreomsorgen direkt från studion i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.