Foto: RETORIKKONSULT OCH TT

Retorikexperten: Tydlig taktik mot Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger under debatten attackerades Stefan Löfven från Alliansens håll – de tyckte att han stod och smålog.

Enligt retorikläraren Fredrik Söderquist var det en tydlig taktik från deras håll.

– Det är väldigt tydligt att man försöker måla ut Löfven som någon som inte bryr sig och hånler lite självgott.

Bara under den första timmen upprepade Anna Kinberg Batra ett par gånger hur Stefan Löfven stod och smålog.

– Nu står statsministern och flinar åt det men det är lägre trösklar som behövs för att människor ska komma in i samhället, det är allvarliga saker Stefan Löfven, sa Kinberg Batra i diskussionen om hur flyktingar ska kunna komma in på arbetsmarknaden.

Agenda

Det upprepade hon även senare i debatten, precis som Ebba Busch Thor gjorde när arbetsmarknaden debatterades.

– Det var försök att måla ut Stefan Löfven som någon med fina ord och som hånler lite självgott. Att han är lite naiv och lite självgod, säger retorikern Fredrik Söderquist.

”Fäktas vildast”

För Ebba Busch Thor var det första partiledardebatten sedan hon tog över efter Göran Hägglund som partiledare för Kristdemokraterna. Fredrik Söderquist menar att det märktes.

– Hon är väl den som fäktar vildast, och man kan väl tänka sig att hon också har en viss press på sig.

– Hon försöker med flera drastiska formuleringar men det sätter sig inte riktigt. Det är ganska mycket solospel och inte riktigt förankrat bland Alliansen.

Lågmäld Björklund

Jan Björklund gick tidigare under dagen ut och sa att han är öppen för samarbete med Socialdemokraterna. Det avspeglades också i debatten, enligt Fredrik Söderquist.

– Jan Björklund är mycket mer lågmäld än han brukar vara och har en mer resonerande stil. Det var mer en öppning både från honom och Stefan Löfven och försonande hur man beskriver varandra, men det är fortsatt hårt från Centern, säger Fredrik Söderquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet