Varje år släpper RFSL sin årliga valrapport där man kartlägger riksdagspartiernas inställning till hbtqi-personer.
Rapporten är indelad i två delar: en granskning av hur riksdagspartierna har agerat i 23 omröstningar i hbtqi-frågor i riksdagen den senaste mandatperioden, och en enkätundersökning om vilka reformer riksdagskandidater vill göra för att förbättra hbtqi-personers livsvillkor framöver.
Rapporten visar att vänsterpartiet får högst betyg på hur man har agerat i riksdagen de senaste fyra åren, medan Miljöpartiet får högst betyg på den hbtqi-politik man vill genomföra framöver.
RFSL: S har inte utvecklats
På näst sista plats vad gäller hur partierna har röstat i riksdagen återfinns Socialdemokraterna.
RFSL riktar nu kritik mot partiet och menar att resultatet indikerar att S saknar “en gemensam vision” och inte har utvecklats mot att ta ställning för och vilja driva sakfrågor som handlar om hbtqi-personers lika rättigheter och livsvillkor i någon högre utsträckning idag än för fyra år sedan.
Socialdemokrarna tillbakavisar kritiken och menar att partiet arbetar ”mycket seriöst” med hbtq-frågor.
”I vissa frågor som ibland uppmärksammas, till exempel frågan om altruistiska surrogatmoderskap, har vi en annan inställning än den som RFSL har intagit”, skriver partiets presstjänst i ett mejl.
SD rankas lägst
Svagast intresse för förbättringar finns hos Sverigedemokraterna, som rankas lägst av partierna, enligt RFSL.
Endast i 5 av de 23 omröstningarna den senaste mandatperioden har Sverigedemokraterna intagit en ståndpunkt som syftat till att förbättra, eller i några fall inte försämra, hbtqi-personers livsvillkor.
– SD har i princip blockerat varenda reform som kommit till riksdagen, säger RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely.
Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson Linda Lindberg menar att resultatet kan bero på att RFSL prioriterar andra politikområden än SD.
– RFSL är väl en organisation som kanske faller lite mer åt vänster. Då kanske man inte tar upp de politikområden som vi särskilt driver när det kommer till hbt-personers rättigheter, säger hon och fortsätter:
– Där har vi till exempel en jättefin politik när det kommer till psykisk ohälsa.
Så röstade partierna i riksdagen för att förbättra hbtqi-personers livsvillkor
Partiernas röstande har poängsatts i 23 olika omröstningar. En totalpoäng har omvandlats till en procentsats, som anger i vilken utsträckning partierna har röstat för förbättringar av hbtqi-personers livsvillkor.
- Vänsterpartiet: 75 procent, 27 poäng
- Centerpartiet: 62,5 procent, 22,5 poäng
- Liberalerna: 55,6 procent, 20 poäng
- Kristidemokraterna, 51,4 procent, 18,5 poäng
- Miljöpartiet: 51,4 procent, 18,5 poäng
- Moderaterna: 47,2 procent, 17 poäng
- Socialdemokraterna: 41,7 procent, 15 poäng
- Sverigedemokraterna: 22,2 procent, 8 poäng