Delningstjänsten Airbnb fortsätter att växa, men i och med det har också en ny typ av problem dykt upp på den svenska bostadsmarknaden.
SVT:s konsumentredaktion Plus har varit i kontakt med Richard från Stockholm som åkt till USA under en längre period. Under tiden ville han hyra ut sin hyresrätt i andra hand, vilket han också fick godkänt för av sin hyresvärd.
Richard hittade en, vad han trodde, pålitlig hyresgäst som ville hyra i några månader. Men bara någon vecka efter att uthyrningen börjat fick han ett samtal från en upprörd fastighetsskötare som berättade att det bodde turister i Richards lägenhet.
”Hyreskontraktet i fara”
Richards hyresvärd hotade med uppsägning av hyreskontraktet, men trots att han kontaktade Kronofogden för att få sin hyresgäst vräkt blev han inte av med honom förrän kontraktstiden var över. Detta eftersom Kronofogden hade svårt att nå mannen för en delgivning.
– Det var frustrerande eftersom mitt förstahandskontrakt var i fara och jag försökte ju göra allt jag kunde.
Richard berättar också att när han till slut fick tillbaka lägenheten så var nästan alla hans värdesaker borta.
Lägenhetsinnehavarna har inte en aning
Plus har granskat en mängd profiler på Airbnb som hyr ut flera lägenheter samtidigt. När redaktionen kontaktar de som står skrivna på lägenheterna visar det sig att fler av dem inte har någon aning om att deras lägenheter ligger ute till uthyrning på Airbnb.
Totalt har redaktionen upptäckt tiotalet fall med liknande historier som Richards.
Bedragaren letar boende bland annat via annonser på Blocket och tackar ja till längre eller kortare andrahandskontrakt. Men ambitionen verkar alltså aldrig vara att själv bo där, utan att i sin tur hyra ut lägenheten vidare på korttidshyra, på exempelvis delningstjänsten Airbnb, för att tjäna pengar.
Svårt att få personen vräkt
Flera av de personer Plusredaktionen varit i kontakt med berättar hur de, precis som Richard, kontaktat Kronofogden för att bli av med sin hyresgäst.
En del av dem har också vänt sig till Hyresnämnden för att få hjälp men där kan det vara svårt att få sin sak prövad.
– Den som drabbats har ju inte lidit någon ekonomisk skada, säger Kristian Eriksson, myndighetschef på Hyres- och arrendenämnden i Stockholm.
”Vad finns det för skydd?”
Richard tycker att det borde finnas tydligare konsekvenser av att hålla på så här.
– Det här är ju en business han sysslar med och jag är inte den enda som drabbats men vad finns det för rättsligt skydd? Det verkar ju vara väldigt tunt och därför kan han som hyrde ut min lägenhet fortsätta.
Plusredaktionen har sökt både andrahandsuthyraren och Airbnb för en kommentar men inte fått något svar.
Känner du igen dig? Har du tips som kan föra granskningen vidare? Kontakta då Plusredaktionen
SVT Play: Se hela första delen av Plus granskning av bedragarna på Airbnb
Så många ”proffsuthyrare” finns på Airbnb
- Enligt en undersökning som Hyresgästföreningen gjorde i somras är 16 procent av uthyrarna på Airbnb i Stockholm så kallade ”proffsuthyrare”, dvs har fler än ett objekt ute. Ungefär samma siffror gäller för Malmö och Göteborg.
- I Sverige är dock siffran låg jämfört med andra städer i Europa. Till exempel är 60 procent av Barcelonas uthyrare ”proffsuthyrare”. Att andelen uthyrare med många objekt är relativt låg i Sverige förklarar Hyresgästföreningen med att städerna domineras av hyres- och bostadsrätter, där reglerna för uthyrning ofta är stränga.