Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksbanken lånar ut upp till 500 miljarder till coronadrabbade företag

Uppdaterad
Publicerad

Svenska företag som drabbats av coronaviruset ska få finansiellt stöd av Riksbanken. Totalt kommer Riksbanken att låna ut upp till 500 miljarder till de virusdrabbade företagen, meddelar man på fredagen.

De små och medelstora företagen i Sverige anställer omkring 2 miljoner människor, ungefär halva näringslivet. Många av företagen har löpande kostnader, men tappar mycket intäkter under coronakrisen. Det är för att skydda de företagen som Riksbanken nu beslutat att låna ut upp till 500 miljarder till de företag som drabbats av viruset.

– Turbulensen på finansmarknaderna gör att företag, som i grunden är livskraftiga, kan få svårt att finansiera sig. Då är det viktigt att bankerna fortsätter att förse företagen med lån så att kreditförsörjningen inte hotas. Åtgärderna i det här läget ska ses som en form av försäkring som gör att svenska företag – särskilt små och medelstora – kan känna trygghet kring att kreditförsörjningen kommer att fungera, säger Stefan Ingves, chef på Riksbanken.

Coronapandemin

”Det här är i princip gratispengar”

Pengarna går först till bankerna, eftersom de förväntas känna företagen bäst. Nu är det upp till bankerna att se till att de här pengarna hamnar rätt, menar Riksbanken.

– De här pengarna ska vidareförmedlas till företag som är verksamma i Sverige. Det gör vi för att överbrygga en brist på krediter. Räntan på de här lånen är noll, och lånen löper på två år. Så det här är i princip gratispengar som vi förväntar oss att bankerna förmedlar vidare till företagen. Det kommer vi att följa upp noga när det här programmet löper, säger Stefan Ingves.

Fler åtgärder kan bli aktuella

Han betonar också att det rör sig om väldigt mycket pengar – motsvarande nästan tio procent av Sveriges årliga BNP. Enligt Stefan Ingves finns det fler verktyg Riksbanken kan använda sig av, och som kan bli aktuella framöver. Det handlar till exempel om förändrade likviditetskrav på bankerna, och om att köpa stats- och kommunobligationer.

FI sänker bankernas buffertkrav

Sedan tidigare är det dessutom klart att Finansinspektionen (FI) sänker bankernas buffertkrav från 2,5 till 0 procent till följd av coronaviruset. Sänkningen motsvarar 45 miljarder kronor.

– I det osäkra läge som råder är det viktigt att bankerna fortsätter att låna ut till företag och hushåll, säger Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen (FI), på en presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet