För ett år sedan hackade sig några tjuvar in i Bangladesh centralbank och det har skakat om hela den internationella finanssystemet.
– Det är ett vid här laget välkänt fall som många grubblar på hur vi ska stärka systemet så att det inte händer igen, säger riksbankschefen Stefan Ingves.
Misstag stoppade kupp
För när tjuvarna väl kommit in i datorsystemet i Bangladesh centralbank använde dem sig av bankernas eget betalningssystem Swift och begärde att en miljard dollar skulle sändas från den amerikanska centralbanken i New York till olika konton i en rad länder.
Men ett litet misstag gjorde att merparten av pengarna stoppades
– En person som satt framför datorskärmen i Deutsche Bank reagerade på att det gjordes en transaktion till en stiftelse. Men tjuvarna hade stavat fel på stiftelse som på engelska heter foundation och i stället skrivit fandation. Och felstavningen gjorde att han reagerade och drog i larmklockan, säger IT-säkerhetsexperten Marcus Murray som arbetar för cybersäkerhetsföretaget Truesec i Stockholm.
LÄS MER: Finansinspektionen varnar: ”Datorattacker mot bankerna ökar”
”Proffs”
Men 81 miljoner dollar motsvarande över 720 miljoner kronor kom i väg till några bankkonton på Filippinerna där personer med falska identiteter kunde plocka ut dem och sedan försvinna spårlöst. Nu pågår utredningar runt om i världen för att ta reda på vad som hänt och enligt it-säkerhetsföretaget är det mycket som tyder på att Nordkorea ligger bakom.
För när det japanska företaget Sony släppte en film om ledaren för Nordkorea bröt sig några hackare in i Sonys datorsystem. Och de metoder som användes då hittades också i Bangladesh centralbanks datorer.
– Det är statsanställda proffs som är utbildade på att bedriva datorintrång och de lyder under regeringen, säger Marcus Murray.
Det har blivit ett sätt för Nordkorea att få in pengar till landet.
TV: Här attackeras Sverige av hackare
Säkerhetsrutiner
Därför har attacken mot centralbanken i Bangladesh blivit en läxa. Runt om i världen pågår ett febrilt arbete att höja säkerheten och riksbankenär tydlig med vad som måste göras.
– Vad det betyder är att man måste se igenom de olika typer av säkerhetsrutiner och ytterligare skärpa kraven när det gäller alla deltagare och hur systemen är byggda säger riksbankschefen Stefan Ingves. För det är så då det gäller IT -och IT-frågor att ribban höjs hela tiden och då får man se till att man bygger systemen på ett allt säkrare sätt.