Det finns ett brett stöd i Sveriges riksdag för att öka Tullverkets befogenheter för att stoppa stöldligor, visar SVT:s rundringning. Men regeringen vill vänta. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Erik Kihl/TT

Riksdagen vill öka tullens befogenheter för att stoppa stöldligor

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett brett stöd i riksdagen för att ge tullen större möjligheter att stoppa stöldgods från att föras ut ur landet, det visar en rundringning som SVT har gjort. Regeringens besked är dock att man vill vänta och se.

Stöldligor som stjäl till exempel båtmotorer eller bildelar och förs ut ur landet har varit ett omdebatterat ämne under året. Både regeringen och oppositionen vill att Tullverket ska ha större möjligheter att upptäcka och stoppa stöldgods vid gränsen.

Maj till juli i år lades dock mindre än 0,5 procent av tullens arbete på utgående kontroller.

Att leta stöldgods ingår egentligen inte i tullens uppdrag. Om tullen ändå skulle hitta stöldgods så har man inte rätt att beslagta det eller gripa misstänkta personer. Bland riksdagens partier finns det dock ett brett stöd för att ge tullen större befogenheter och mer resurser.

– För det första är det helt orimligt att Tullverkets medarbetare fortfarande inte har möjlighet att kunna stoppa fordon med misstänkt stöldgods i. Här krävs en lagändring, det borde ha skett för längesedan och det måste ske i närtid. Sedan måste Tullverkets medarbetare bli fler, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson i Moderaterna.

SD, V och C eniga

SVT har talat med riksdagens partier, och liknande åsikter förs fram såväl på högerkanten som vänsterkanten och i mitten.

– Framförallt så måste man ju ge tullen större befogenheter att kunna hålla kvar misstänkt stöldgods tills dess att polis kommer på plats, men det måste också ske utökade kontroller och då måste vi ha mer personal, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Det är en självklarhet att tullens befogenheter måste utredas och utvecklas. Vi kan inte ha det som i dag när tulltjänstemän får stå och titta på medan smuggelgods transporteras ut ur Sverige, säger Linda Snecker, rättspolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

– Vi har sedan en längre tid föreslagit att de ska få utökade befogenheter och ett resurstillskott för att möta upp det, säger Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin.

L och KD vill stärka tullens roll

Också Liberalerna och Kristdemokraterna svarar att man vill stärka Tullverkets roll och befogenheter när det gäller att stoppa stöldgods.

– Det är ett väldigt stort problem. Tullen måste få ökade befogenheter och resurser. Som det ser ut idag är det enkelt för internationella stöldligor att föra ut stöldgods ur landet, säger Andreas Carlsson, rättspolitisk talesperson i Kristdemokraterna.

– Regeringen har sagt sig titta på frågan men har gömt den i ett uppdrag till Tullverket som innebär att vi troligen tidigast får skärpt lagstiftning 2021 trots att problemet är helt uppenbart.

Arbetet ses över

Beskedet från regeringen är dock att man vill vänta och se. Tullverket, Polisen och Kustbevakningen har fått i uppdrag att tillsammans se över hur man kan stärka arbetet mot stöldligor. I höst kommer man att dra igång ett pilotprojekt i Skåne där de tre myndigheterna ska samverka och se om man på det sättet blir mer effektiva. Uppdraget ska redovisas för regeringen i februari 2020.

– Just nu har Polisen, Tullverket och Kustbevakningen ett uppdrag att samordna för att stoppa de här stöldligorna, som är ett stort problem i Sverige. Nu ska vi se hur de arbetar. Om de säger att de skulle behöva ändrad lagstiftning för att kunna jobba bättre, då är jag naturligtvis beredd att lyssna på det, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

– Men jag är inte beredd att göra avkall på den viktiga uppgift tullen har att stoppa vapen och narkotika från att komma in i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.