”Jag blir förbannad och chockad över att det har gått till på det sättet”, säger Vänsterpartiets Jens Holm. Foto: Andreas Zernell/SVT

Riksdagsledamoten om spionskandalen: ”Vi behöver veta vilka som blivit övervakade”

Uppdaterad
Publicerad

”Vi behöver veta vem det är som har blivit övervakade, när och på vilket sätt. Det är extremt upprörande – jag blir förbannad” Det säger Jens Holm (V) efter avslöjandet om att USA har spionerat på svenska politikers via danska fiberkablar. 

Jens Holm har suttit i riksdagen sedan 2010 och är bland annat ordförande i Trafikutskottet. Han har ett starkt engagemang i frågor om övervakning och mänskliga rättigheter och blir skakad över avslöjandet att svenska politiker varit övervakade.

– Jag blir förbannad och chockad över att det har gått till på det sättet. Jag vet inte vilka de har avlyssnat. Det känns som kalla kriget, säger Jens Holm.

USA och Danmark i spionskandal

Riktar skarp kritik

Holm är skarp i sin kritik efter SVT:s och DR:s avslöjande att amerikanska underrättelsetjänsten NSA med hjälp av danska militära underrättelsetjänsten, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) spionerat på svenska ledande politiker och tjänstemän och menar att det är en kränkning av Sverige som land.

– Vi som politiker representerar svenska folket. Vi representerar Sverige, säger han.

I dag vet vi inte exakt vem som har varit avlyssnad och vid vilken tidpunkt.

Själv engagerad i Edward Snowden

Dessutom, menar Holm, är det mycket problematiskt om han själv varit avlyssnad av främmande makt.

– Jag har haft mycket kontakt med människor som bedriver oppositionell politisk kamp i sina hemländer. Det har handlat om palestinier som är i klinch med Israel, det har handlat om politiska aktivister från Colombia där paramilitära grupper har jagat dem och det har handlat om människor som gömmer flyktingar, säger han. 

Åren 2012 och 2014, de två år ”Dunhammer” rapporten granskat avlyssningen i de danska kablarna, var Jens Holm engagerad i flera frågor som var av intresse för den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. 

– NSA kanske tycker att det varit provocerande att jag och några till har nominerat Edward Snowden till Nobels fredspris eftersom han avslöjat just NSA:s övervakningsverksamhet, säger Jens Holm som även åkte till Moskva 2015 för att prata med Snowden.

Avslöjandet av ”Operation Dunhammer” har letts av Danmarks Radio och är ett samarbete mellan nyhetsredaktioner på SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, Le Monde, WDR, NDR.

Vet du mer? Hur ser det ut i Sverige?

Har du information om hur den kontroversiella övervakningen utförts i Sverige, Danmark och USA,   

Vet du mer? Hur ser det ut i Sverige?  Kontakta SVT:s reportrar krypterat på Signal, PGP eller tv-leaks.[ https://tvleaks.se/]  

Reportrar SVT:   

Knut Kainz Rognerud  

knut.rognerud@svt.se  

Telefon/Signal: +4670-624 97 34  

Fredrik Laurin  

fl@trojkan.se  

Telefon/Signal: +46708326202  

PGP: https://keyserver.ubuntu.com/pks/lookup?search=fl%40trojkan.se&fingerprint=on&op=index      Redaktör:   

Jenny Küttim  

jenny.kuttim@svt.se  

Telefon/Signal: +4673-950 95 77 

Spionskandalen i korthet

2014 drog dåvarande danska underrättelsetjänstens chef igång en hemlig och känslig intern utredning som bara några få personer kände till. Gruppen bestod av fyra av underrättelsens hackare och analytiker som i största hemlighet undersökte om NSA utnyttjat det dansk-amerikanska spionsystemet XKeyscore som fanns installerat på FE:s bas på Amager till att spionera på mål i Danmark och på Danmarks närmaste grannländer. Utredningen fick kodnamnet “Dunhammer” som betyder ”kaveldun” på svenska.   

”Dunhammer” blev klar 2015 och lämnades till FE:s ledning. Rapportens slutsats visar bland annat att NSA med stöd av Danmark spionerat på Först fem år senare, tack vare en visselblåsare, landade utredningen på danska försvarsministerns bord. Danska försvarsministern Trine Bramsen tvingade sedan flera personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag.  

Utredningen visar bland annat att NSA har använt politikernas telefonnummer som sökparametrar för att plocka ut politikers och tjänstemännens kommunikation från de omfångsrika dataströmmar som löper genom internetkablar till och från Danmark. På så sätt har NSA kunnat uppsnappa allt från SMS till telefonsamtal och internettrafik som sökningar, chattar och meddelandetjänster. centrala politiker och tjänstemän i Danmarks närmaste grannländer. Rapporten bygger på stickprov från åren 2012 och 2014.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA och Danmark i spionskandal

Mer i ämnet