En person sitter vid en skrivbord med fötterna på bordet, iklädd headset och gestikulerar med handen. I bakgrunden syns flera datorer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Undersökningar vi gjort visar att många konsumenter inte vill bli uppringda av telefonförsäljare – Hör Konsumentverket och hårdare tag mot telefonförsäljning. Foto: SVT

Riksdagsmajoritet vill se skärpta regler för telefonförsäljning

Publicerad

Förra veckan föreslog Konsumentverket hårdare tag mot telefonförsäljning. Bland annat vill myndigheten att telefonförsäljare ska stoppas från att kontakta personer som inte har samtyckt till det.

En majoritet av riksdagspartierna är för en sådan skärpning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Konsumentverket föreslog i förra veckan skärpta krav för telefonförsäljning, efter uppmärksamheten kring DN:s avslöjande om Socialdemokraternas lotteriförsäljning. Konsumentverkets generaldirektör Cecilia Tisell beskrev då själva försäljningsmetoden som problematisk.

Myndigheten vill bland annat att företag bara ska få kontakta konsumenter som i förväg har gett sitt samtycke till det eller som företaget redan har en affärsförbindelse med.

C och M säger nej

En majoritet av partierna i riksdagen är för en sådan modell, rapporterar Ekot. Enligt radion säger både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ja till förslaget, liksom Vänsterpartiet som vill förbjuda all telefonförsäljning.

Också Socialdemokraterna – som pausat sin försäljning av partilotter över telefon efter att aggressiva försäljningsmetoder uppmärksammats – ser positivt på förslaget. Även Miljöpartiet och Liberalerna säger sig vilja utreda frågan.

Centerpartiet och Moderaterna hänvisar i stället till att branschen måste ta itu med problemen, och de sistnämnda säger nej till förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.