Utbildningsminister Jan Björklund vill helt avskaffa riksinternatens särställning och statsbidrag. Foto: Scanpix

Björklund vill slopa riksinternaten

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har idag begärt att regeringen prövar en frysning av statsbidragen till Lundsberg. Utbildningsminister Jan Björklund vill gå ännu längre och helt avskaffa riksinternatens särställning och statsbidrag. En förändring som skulle kunna vara på plats 2015.

Utbildningsminister Jan Björklund skräder inte orden när han idag kommenterar stängningen av riksinternatet Lundsberg. Och nu kan skolan också mista sina speciella statsbidrag, åtminstone tillfälligt.

– Vi har fått en skrivelse från skolinspektionen idag på eftermiddagen att frysa statsbidraget till Lundsberg och det kommer vi ta ställning till inom kort, Beredning pågår av våra jurister just nu, säger Jan Björklund (FP) till SVT.

Lundsbergs skola

Gammal modell

Men utbildningsministern vill gå längre än så, han vill helt avskaffa riksinternatens särställning och statsbidrag som de ser ut idag.

– Föräldrarna får väl välja om man vill låta sina barn bo i anslutning till skolan, däremot att de får extra stora statsbidrag därför att de är riksinternatskolor under en särskild lagstiftning, det menar jag är en modell som härstammar från förr. I grunden borde de här skolorna behandlas som vilka friskolor som helst i lagstiftningen, säger Jan Björklund.

Frågan om riksinternatens framtid utreds på Utbildningsdepartementet, en utredning som tros vara klar om en månad. Jan Björklund vill inte föregripa den utredningen, men han vet när han skulle vilja att riksinternatens särställning är historia.

Särbehandlas

– Själva lagstiftningen att riksinternaten särbehandlas i en gräddfil menar jag är ganska konstig, vi borde i lagtstiftningen behandla dessa skolor som vilka friskolor som helst.

Men när skulle en sådan förändring kunna vara på plats?

– Om det är så att utredningen landar där och regering och riksdag enas om det så tar det något för hela lagstiftningsprocessen. I så fall från 2015 eller något sånt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet