Malmer Stenergard ny utrikesminister

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Befordras till ett av regeringens absolut tyngsta uppdrag” – Hör SVT:s Mats Knutson om att Maria Malmer Stenergard (M) blir ny utrikesminister. Foto: SVT

Riksmötets öppnande – här är de nya ministrarna

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade statsminister Ulf Kristersson (M) sin regeringsförklaring och med det de nya ministrarna. Tidigare migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tar nu över rollen som utrikesminister efter Tobias Billströms avhopp.

Följ med hela eftermiddagen i Forums livesändning och SVT Nyheters liverapport:

Riksmötets öppnande, 2024

Malmer Stenergard: Stödet till Ukraina viktigast

- Stödet till Ukraina förblir de kommande årens viktigaste utrikespolitiska uppgift. Vi måste hålla trycket uppe i sanktionerna mot Ryssland samtidigt som vi arbetar för målsättningen att Ukraina ska ta ytterligare steg mot EU-medlemskap. Ukrainas sak är vår, säger Maria Malmer Stenergard (M) på pressträffen.

Pinnat inlägg

Mats Knutson: Period av inlärning väntar

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson menar att det inte handlar om några sensationella utnämningar av nya ministrar.

- Att Maria Malmer Stenergard blir ny utrikesminister var det många som trodde. Johan Forsell går nu in och tar över hennes arbete som migrationsminister, och där finns möjligen en sak som man kan ha i åtanke: Det tar tid för ett nytt statsråd att komma in i sitt uppdrag och att kunna agera kraftfullt, och det innebär att både Malmer Stenergard och Forsell har en period av inlärning framför sig.

- Jag kan föreställa mig att kritiken mot Malmer Stenergard blir att hon inte är så erfaren på utrikespolitikens område.

Pinnat inlägg

Här är alla förändringarna i regeringen

Maria Malmer Stenergard (M) efterträder partikollegan Tobias Billström som utrikesminister.

Jessica Rosencrantz (M) blir EU-minister, efter Jessika Roswall (M) som ska bli EU-kommissionär.

Rosencrantz är riksdagsledamot och blev ordförande i EU-nämnden i maj när moderaten Hans Wallmark lämnade riksdagen.

Ytterligare förändringar är att Johan Forssell (M) blir migrationsminister och Benjamin Dousa (M) biståndsminister. Johan Pehrson (L) blir utbildningsminister och Mats Persson (L) arbetsmarknads- och integrationsminister.

Dousa kommer från rollen som vd för Företagarna och har tidigare varit vd för tankesmedjan Timbro. Han var mellan 2016 och 2020 förbundsordförande för Moderaternas ungdomsförbund (Muf).

Se hela SVT:s livesändning om riksmötets öppnande här.

Dag Hartelius ny kabinettsekreterare

Nästa kabinettsekreterare blir Dag Hartelius, bekräftar Maria Malmer Stenergard på pressträffen.

Hartelius har tidigare varit bland annat ambassadör i Tallinn, varit EU-ambassadör och var under åren 2013-2019 generaldirektör för FRA.

Hartelius talar svenska, engelska, tyska, ryska och estniska flytande. Han kan även göra sig förstådd på franska och polska.

Rollen som kabinettsekreterare brukar beskrivas som utrikesministerns högra hand.

Anton • Missade genomgången, men vad var anledningen till bytet mellan Johan Pehrson och Mats Persson?

Johan Pehrson motiverade det nyss på pressträffen och sade att bytet görs för att "regeringslaget ska bli ännu starkare" och för att maximera utfallet för regeringen och Sverige.

- Det är viktigt att kunna byta position i halvlek även om man leder, säger han.

Pehrson säger också att han hittills under mandatperioden haft svårt att hålla sig borta från utbildningsdepartementet.

Robert • Tänk om man fick ett sånt pompa står första dagen på jobbet.

Jürgen • Är inte Benjamin Dousa vd för Företagarna? Krockar inte det med hans nya uppdrag?

Det stämmer att Dousa kommer från rollen som vd för Företagarna och har tidigare även varit vd för tankesmedjan Timbro. 

Astrid • Hej!
Varför är det så många ministrar som byter plats med varandra? Borde det inte finnas en poäng med att de sitter kvar på en post de är vana vid?

Vi får se om det kommer någon motivering till det redan nu under pressträffen.

- Det här är en regering som får saker gjorda. Vi har ett högt tempo, vi slarvar inte, men vi inser att det är ont om tid, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i inledningen av pressträffen med alla nya ministrar.

Han säger att det återstår mycket arbete för regeringen under resten av mandatperioden.

- Det här är maraton, inte sprint, säger han.

SD:s oro inför ministerbytet – har fått “försäkran” från Kristersson 

SD-ledaren Jimmie Åkesson ser positivt på att Maria Malmer Stenergard blir ny utrikesminister. Samtidigt fanns en oro inför bytet, säger han till SVT Nyheter.

- Det är klart att vi var lite bekymrade när vi började höra om spekulationerna att Maria Malmer Stenergard skulle byta från migration till utrikesminister. Men Johan Forsell är också en minister som har visat sig vara väldigt lojal med Tidöavtalet och det vi kommit överens om, säger han.

- Statsministern har försäkrat mig om att det här inte innebär att vi tappar reformtempo i viktiga migrationsfrågor så jag tycker att det här blir bra, säger Åkesson.

Klockan 16.15 blir det pressträff i riksdagen med statsminister Ulf Kristersson och de nya ministrarna.

Strömmer: “Kommer bli alldeles utmärkt” 

På frågan från Mats Knutson hur Maria Malmer Stenergard kommer klara uppdraget som utrikesminister med tanke på att hon saknar erfarenhet av utrikespolitik svarar justitieminister Gunnar Strömmer (M):

- Jag tror det kommer bli alldeles utmärkt och jag delar inte beskrivningen av att hon saknar den erfarenheten. Hon ledde till exempel förhandlingarna som ledde fram till den stora migrationspakten på EU-nivå. Den erfarenheten plus lång erfarenhet från riksdagen tror jag gör henne utomordentligt väl lämpad för den här uppgiften.

Hållpunkter (cirkatider):

12.55 Sändningen drar igång.

13.00 Gästerna anländer.

13.52 Sjuglasvagnen färdas nedför slottsbacken.

14.00 Kungafamiljen framme vid riksdagen.

14.14 Kungen håller tal.

14.24 Statsministerns regeringsförklaring, nya ministrar presenteras.

15.11 Mats Knutson kommenterar regeringsförklaringen.

15.15 Ledarskribenter i studion om regeringsförklaringen och intervjuer med partiledarna.

16.03 Sammanfattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.