Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Lundahl/TT, SVT, Anders Wiklund/TT

Rikspolischefens agerande ska utredas: ”Kommer vända på alla stenar”

Publicerad

Under ett möte på polishuset i Stockholm överlämnades tre pärmar med dokument till utredaren Runar Viksten – som nu inleder sin granskning av härvan inom polisens toppskikt. En fråga som ska besvaras är: vad visste rikspolischef Anders Thornberg?

– Självklart kommer jag att granska vilka beslut rikspolischefen har tagit, säger Runar Viksten till SVT Nyheter.

2015 tillträdde Mats Löfving som chef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa. Kort därefter stod det klart att Linda Staaf fått rollen som underrättelsechef på samma avdelning, vilket presenterades under rubriken “Mats Löfvings nya gäng” på polisens intranät.

Sju år senare avslöjades relationen mellan Löfving och Staaf och de anmälningar som skakat polisledningen de senaste veckorna.

Kritiken mot polisledningen

Förra veckan tillsatte rikspolischef Anders Thornberg en extern utredning av händelserna – där uppdraget gick till tidigare chefsrådmannen Runar Viksten.

På onsdagen hölls ett möte i polishuset där Viksten fick det formella uppdraget.

– Först och främst kommer jag att kartlägga vad som har inträffat och titta på hur man har följt de olika regelverk som finns.

Rikspolischefen ska granskas

Utöver Löfvings och Staafs agerande sedan 2015 ska även Anders Thornberg granskas. Vad visste rikspolischefen, när fick han reda på det – och hur agerade han?

– Eftersom uppdraget är att titta på allt som har förevarit kommer jag även att titta på rikspolischefens beslut, säger Runar Viksten.

Enligt flera anställda inom polisen, som SVT har pratat med, har relationen mellan Löfving och Staaf varit välkänd sedan flera år tillbaka.

Men polisens nationella mediecenter vill inte svara på när Thornberg fick reda på det. “Vi ser inte anledning att besvara sådana frågor förrän den är klar”, skriver de och hänvisar till utredningen.

Pågår förundersökning

Parallellt pågår en förundersökning om misstänkt grovt tjänstefel vid särskilda åklagarkammaren gällande tillsättningen av Linda Staaf 2015. Därför kommer inte Runar Viksten gå in på det under sin utredning.

– Vissa delar är under förundersökning och jag ska naturligtvis inte klampa in på åklagarens domäner. Men jag kommer naturligtvis att vända på alla stenar. Om jag skulle upptäcka något brottsligt kommer jag att anmäla det till polis och åklagare, säger han.

Anders Thornberg har hittills endast låtit sig intervjuas på polisens intranät samt av nyhetsbyrån TT.

– Jag har genomfört en rad åtgärder som jag inte kan berätta om, och jag känner mig trygg med hur jag har hanterat det, säger Thornberg till TT.

Polishärvan – tidslinje:

1 januari 2015: Mats Löfving tillträder som chef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

2 mars 2015: Linda Staaf får tjänsten som underrättelsechef vid Noa.

1 februari 2018: Anders Thornberg utses till ny rikspolischef.

13 augusti 2020: Det står klart att Mats Löfving ska lämna Noa i oktober för att i stället bli regionpolischef i Stockholm. ”Det är inget steg neråt”, säger rikspolischef Anders Thornberg till Polistidningen.

8 september 2020: Mats Löfving polisanmäls misstänkt för misshandel av Linda Staaf. Bakom anmälan står Ebba Sverne Arvill, chef på Särskilda utredningar, som uppger att Anders Thornberg informerades. Två dagar senare lades anmälan ner av åklagare.

10 december 2021: En rapport av polisforskaren Stefan Holgersson föranleder en så kallad förutredning om grovt tjänstefel kopplat till tillsättningen av Linda Staaf 2015 – när Mats Löfving var Noa-chef. Ärendet läggs ned.

13 december 2021: Mats Löfving polisanmäls för grov kvinnofridskränkning, olaga förföljelse och ofredande av Linda Staaf. Brottstiden är satt från januari 2015 till november 2021. Polisens säkerhetschef Ari Stenman var den som gjorde anmälan efter samtal med Staaf. Ärendet lades ner efter två dagar.

5 december 2022: Expressen avslöjar att Mats Löfving anmäldes för bland annat grov kvinnofridskränkning mot Linda Staaf ett år tidigare – vilket blir startskottet för en rad publiceringar om Polismyndighetens toppskikt.

12 december 2022: Åklagare Bengt Åsbäck inleder en förundersökning om grovt tjänstefel med anledning av den senaste tidens avslöjanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet