Foto: TT

Riksrevisor utnämnde väns advokat till justitieråd

Uppdaterad
Publicerad

Margareta Åberg, en av de tre riksrevisorerna vid Riksrevisionsverket som utsatts för hård kritik, vittnade i domstol för en vän som anklagats för skattefusk – samtidigt som hon var med och utsåg vännens advokat till justitieråd, avslöjar i dag Dagens Nyheter.

Det har den senaste tiden stormat rejält kring Riksrevisionsverket och i dag avslöjade DN i sin pågående granskning av myndigheten att Margareta Åberg, en av landets tre riksrevisorer, deltagit i utnämningen av en advokat som i sin tur arbetat för en personlig vän till henne.

Åberg var våren 2014, i egenskap av ledamot i Domarnämnden med om att nominera tre nya justitieråd. En av toppkandidaterna var en advokat som arbetade för en finansman som var en vän till Margareta Åberg – något hon då inte berättade för nämnden.

Kritik mot Riksrevisionen

Skulle vittna i skattemål

Under samma tid var Åberg dessutom privat inblandad i ett omfattande skatteärende i förvaltningsdomstolen i Stockholm. Hon skulle där avlägga ett vittnesmål som skulle hjälpa finansmannen att slippa bli upptaxerad med 100 miljoner kronor.

Hon kallades i mars 2014 som vittne till förvaltningsrätten i Stockholm – vid samma tid som hon var president vid kammarrätten i Göteborg – och två veckor innan hon tillträdde posten som riksrevisor.

I april samma år deltog hon i Domarnämndens beslut när finansmannens advokat tillsammans med ytterligare två personer utsågs till justitieråd.

Ahlenius: ”Inga tvivel får finnas”

Organisationen Transparency international har redan tidigare krävt alla tre riksrevisorers avgång efter den senaste tidens avslöjanden, och Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket säger i en kommentar till DN att Åberg borde ha berättat om sin relation för att undvika frågor kring eventuellt jäv.

– Det ligger inte på personen själv att bedöma om jäv föreligger. Det ska tredje man göra, det får inte finnas några tvivel. Min spontana bedömning är att hon borde ha talat om detta under processen, säger hon till DN.

En av de tre riksrevisorerna, Susanne Ackum, avgick i måndags efter att ha avslöjats med att ha anställt tidigare arbetskamrater på regeringskansliet till tunga positioner på riksrevisionen.

Fakta: Misstänkta missförhållanden

  • Dagens Nyheter har i en serie artiklar granskat i första hand Riksrevisionens ledning en tid.
  • Tidningen har pekat på en rad missförhållanden som sätter myndighetens ställning som oberoende granskare i fråga.
  • I fredags ledde ett kommande avslöjande till att en av de tre revisorerna, som tillsätts och entledigas av riksdagen, lämnade sitt uppdrag omedelbart. I ett uttalande skrev hon, Susanne Ackum, att hon gjort fel som innebar att hon inte kan fortsätta. Hon uppges ha låtit tidigare medarbetare i regeringskansliet runda normala anställningsprocesser till toppjobb hos revisionen. Utomstående har kunnat påverka granskningar.
  • En annan av revisorerna, Ulf Bengtsson, uppges ha lagt sig i en granskning i ärende där han i sin tidigare roll som generaldirektör varit ansvarig.
  • Riksdagens konstitutionsutskott planerar att extrainkalla ledamöterna.

Källa: DN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Riksrevisionen

Mer i ämnet