Många ansiktsskydd med falsk eller obefintlig kvalitetsmärkning har använts i vården. Foto: SVT

Andningsskydd med falsk märkning kan ha spridit smitta

Publicerad

Bristen på krisberedskap ledde till att bluffmasker köptes in till covidvården i Sverige. Maskerna kan ha bidragit till smittspridningen. Det säger Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen efter SVT Nyheters och Uppdrag Granskning avslöjande om att stora mängder icke godkända skyddsmasker köpts in och använts inom vård och äldreomsorg.

– Det är otroligt olyckligt att dåliga skydd köptes in, och framför allt att dom också användes, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall till SVT Nyheter.

I början av pandemin när skyddsutrustning höll på att ta slut tvingades kommuner hitta egna leverantörer. Men mängder av andningsskydd som såldes till vården och omsorgen hade fejkad CE-märkning, bluffcertifikat, och intyg från instanser som saknar befogenhet att godkänna masker.

”Ett systemfel från början”

Socialstyrelsen bekräftar bilden av en mycket ”rufflig” marknad för skyddsutrustning i våras och förstår att många kommuner hade svårt att undvika oseriösa leverantörer av skyddsutrustning, säger Johanna Sandwall. Enligt henne är det ett systemfel som ligger bakom:

– Systemet behöver ändras i grunden, där det behövs en tydligare kravställning på att man skall ha beredskapslager, det duger inte att bara ha “just in time”. Det är ett systemfel från början, säger hon.

Hon tillbakavisar samtidigt att Socialstyrelsens ansvar för den situation som uppstod i landets kommuner och regioner: 

– Vi har inget uppdrag att stödja någon i upphandlingen av skyddsmaterial. Bristen i mars, april, berodde på att inget fanns, säger hon.

Kan ha bidragit till smittspridningen

Folkhälsomyndigheten säger att de icke godkända maskerna kan ha bidragit till smittspridning på de platser de använts.

– Det finns ett skäl att man har märkning, den skall vara en garanti att en andningsmask ger visst skydd, och om man inte har det är det inte säkert det gett det skyddet, så då finns absolut en sådan risk, säger biträdande statsepidemiolog, Anders Wallensten, till SVT Nyheter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.