• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I stor sett alla livsmedelsråvaror som spannmål, majs, fetter, oljor har ökat kraftigt i pris, säger Carl Eckerdal, chefsekonom vid branschorganisationen Livsmedelsföretagens. Foto: Isabell Höjman/TT

Risk för höjda matpriser: Oljor har ökat kraftigt i pris

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna kommer med stor sannolikhet öka de närmaste månaderna. Anledningen är ökade energikostnader och höjda råvarupriser. I värsta fall blir de högre priserna permanenta.

Matpriserna ökade med cirka 0,5 procent under 2021 jämfört med 2020, alltså inte speciellt mycket. Det som påverkade den höga inflationen under slutet av förra året var i stället energipriserna. 

Men under december 2021 ökade matpriserna och alkoholfria drycker med 1,7 procent jämfört med föregående år. Livsmedelsproducenterna menar att matpriserna för konsumenterna kommer att fortsätta att öka.

– Det ser verkligen mörkt ut. För fjärde kvartalet i rad ökar kostnaderna kraftig på råvaror, förpackningsmaterial, transporter och energi, säger branschorganisationen Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal till SVT Nyheter.

”Priserna rusar”

Livsmedelsproducenterna varnade redan i somras för ökade matpriser men ändå har det inte nått ut till konsumenterna i butik. Men nu ser det alltså ut att bli högre priser.

– I stor sett alla livsmedelsråvaror som spannmål, majs, fetter, oljor har ökat kraftigt i pris. Vi har aldrig sett en sån stor kostnadsuppgång tidigare, säger Carl Eckerdal.

Enligt Livsmedelsföretagen så beror de ökade kostnaderna på flera saker som är relaterade till pandemin. Ökade fraktkostnader, dyrare att odla, höjda energipriser och geopolitisk oro i är andra faktorer

– Det är producenterna som stått för kostnaden så här långt. Vi har gång på gång tänkt att nu blir läget normalt. Men det sker inte och priserna rusar, så nu måste vi göra något, säger Carl Eckerdal.

”Måste föra över prisökningar på konsument”

På matföretaget Saltå Kvarn i Järna söder om Södertälje så märker man tydligt av de ökade inköpspriserna.

– Vi har haft stora kostnadsökningar sen i slutet av 2020 och nu måste vi föra över de här prisökningarna på konsument. Ingen vill höja priser men det måste göras, säger Saltå Kvarns vd Jonas Regnér. 

– På spannmål så har vi en prisökning på färdig råvara, till exempel mjöl, på mellan 7 och 12 procent. Pandemin har ställt till det med transporter men även efterfrågan och tillgång på råvaror har förskjutits. Skörden har varit dålig de sista två åren och tyvärr tror jag att problemen kommer att fortsätta och vi kommer på sikt att se permanenta prisökningar, säger Jonas Regnér.

Expert: Så kan du tänka som konsument

Prisökningar december 2021 jämfört med december 2020

Inflation: 4,1 procent

Livsmedel och alkoholfria drycker(förutom drivmedel/el): 1,7 procent

Dryck: 10,3 procent (varav kaffe och kakao stod för högsta ökningen)

Grönsaker: 4 procent

Bröd/spannmål: 3,3 procent

Läsk: 3,3 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.