Tvådelad bild. Vänster: person med långt blont hår. Höger: Översvämmat skogsområde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dåligt läge för skyddet av naturen. Här är de tre största utmaningarna för världens länder att lyckas komma överens på FN-mötet om naturen COP16 i Rom i veckan. Foto: SVT

Risk för nytt bakslag för naturen – efter kollapsat FN-möte

Uppdaterad
Publicerad

I dag återupptas det globala FN-mötet COP16 som kollapsade i Colombia i november 2024. Det handlar om hur vi ska skydda hotade arter och natur. Men förutsättningarna för att komma överens är ännu sämre i dag.

Det sågs som en seger 2022 när världens länder lyckades enas i Montreal om ett globalt avtal för att hejda och vända förlusten av biologisk mångfald på jorden till år 2030.

Men efter att de fortsatta förhandlingarna i Cali i Colombia förra året kollapsade utan vare sig pengar eller en färdig plan för exakt hur det ska gå till, talar experter nu om en backlash för naturen.

Spänt omvärldsläge försvårar

Torbjörn Eberhard är forskningsledare på Centrum för biologisk mångfald på Sveriges Lantbruksuniversitet. Han var med och förhandlade fram avtalet 2022, och är nu oroad över dröjsmålet.

– Naturkrisen är akut. Varje månad, varje år när länder diskuterar istället för att sätta igång och jobba har betydelse.

Dagens nya spända läge mellan olika stormakter gör inte situationen enklare, när parterna nu möts igen i Rom i veckan för att på bara tre dagar försöka få de sista delarna på plats.

– Stämningarna i omvärlden påverkar också. Inte minst kriget i Ukraina och Rysslands aggression har satt sina spår. Folk ser om sitt hus på ett annat sätt, tänker mer på försvar och har taggarna utåt snarare än att samarbeta och avstyra andra problem.

Kraftig minskning av vilda ryggradsdjur

Världsnaturfondens Living Planet Report 2024 visade att populationer av kräldjur, groddjur, däggdjur och fåglar har minskat med i genomsnitt 73 procent sedan 1970, och att klimatförändringarna fortsätter att pressa både människor och djur. Nu kräver organisationen att länderna enas.

– Gör vi ingenting nu kommer åtgärderna som krävs att bli ännu fler och betydligt dyrare, säger Ankin Ljungman, policychef på WWF.

Se de största utmaningarna som förhandlarna står inför i videon ovan.

FN:S KONVENTION OM BIOLOGISK MÅNGFALD

FN:s konvention om biologisk mångfald är en av tre överenskommelser från FN:s miljökonferens i Rio 1992. De två andra är klimat och ökenspridning. Länderna som skrivit under dem möts regelbundet i så kallade partskonferenser, eller COP(Conference of the Parties).

Namnet COP används för alla konferenser, vilket kan vara förvirrande. Men i dag återupptas det 16:e mötet om biologisk mångfald, COP16, i Rom. Klimatkonventionens länder däremot ses varje år, inte vartannat. I år hålls därför de 30:e globala klimatförhandlingarna, COP30, i Brasilien i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.