• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Boendesegregationen har inte förvärrats de senaste åren, men hur det blir framöver hänger på jobben för nyanlända, enligt en expertgrupp. Foto: TT

Risk för ökad etnisk segregation

Uppdaterad
Publicerad

Risken för värre boendesegregation är uppenbar om nyanlända inte lättare kan ta sig in på arbetsmarknaden, slås fast i en expertrapport.

Bostad och arbete är centrala delar av en väl fungerande integrationspolitik, konstaterar Expertgruppen för offentlig ekonomi (ESO) som har studerat hur den svenska boendesegregationen har utvecklats 2000–2012.

Detta är gjort genom att mäta andelen utrikes födda grannar som en person möter i sitt bostadsområde.

Under perioden förblev boendesegregationen i stort sett oförändrad för utrikes födda, enligt ESO. Det gäller i stort sett även inrikes födda, med skillnaden att den gruppen har avsevärt färre utrikes födda grannar.

Stora skillnader

En slutsats är att boendesegregation till större del kan förklaras av etnicitet snarare än demografiska och socioekonomiska faktorer.

Mellan olika grupper utrikes födda finns stora skillnader. De från Mellanöstern och Afrika har flest utrikes födda grannar och tenderar också i större utsträckning bo nära landsmän. Det är tänkbart, menar ESO, att personer från Mellanöstern och Afrika till exempel inte vet lika mycket om arbets- och bostadsmarknaden som andra grupper.

Ett sätt att minska segregationen vore att mer blanda olika upplåtelseformer inom samma bostadsområde, tycker ESO som också betonar sambandet mellan segregation och arbete – och ifrågasätter att enbart traditionella introduktions- och utbildningsprogram erbjuds de kommande stora grupperna av flykting- och anhöriginvandrare:

”Sänk trösklarna”

”En policyslutsats blir därför att strukturella förändringar i syfte att sänka trösklarna för inträde på arbetsmarknaden för nyanlända förmodligen är nödvändiga.”

ESO höjer varningsflaggan för följden av passivitet från beslutsfattarna:

”Om inte inträdet på arbetsmarknaden för nyanlända underlättas är risken uppenbar att den etniska boendesegregationen, och dess konsekvenser kommer att förvärras under kommande årtionde”.

FAKTA: UTRIKES FÖDDA

2015 var mer än 1,5 miljoner personer boende i Sverige födda utomlands. Därutöver hade över 700.000 personer födda i Sverige minst en utrikes född förälder.

Därmed hade drygt 2,2 miljoner personer utländsk bakgrund (i meningen att antingen de själva, eller minst en av föräldrarna, föddes utomlands). Andelen är något högre än den genomsnittliga andelen utrikes födda i OECD-länderna.

Under de närmaste åren väntas antalet personer som invandrar till Sverige öka kraftigt, enligt prognoserna.

Källa: Boende med konsekvens – en ESO-rapport om bostadssegregation och arbetsmarknad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.