• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Risken för coronaspridning i Sverige höjs till ”mycket hög”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tecken på samhällsspridning av coronaviruset i Sverige går nu Folkhälsomyndigheten ut och höjer risknivån till mycket hög risk för spridning.

”Mycket hög risk” är den högsta risknivån, enligt Folkhälsomyndigheten, som gav beskedet under en presskonferens på tisdagen.

– Vår uppfattning är att det finns indikationer på samhällssmitta, framför allt i regionerna Stockholm och Västra Götaland, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten och utvecklar:

Coronapandemin

– Det kan naturligtvis finnas utanför, och det kan också vara så att det här inte utvecklas till en allmän samhällssmitta. Det får vi se de närmaste dagarna.

Upptäcker smitta från andra platser än Italien

Folkhälsomyndigheten menar att det nu troligtvis inte bara rör sig om resenärer från Italien som fört med sig smittan till Sverige.

– Det som går under radarn är det som kommer från alla möjliga områden – som inte identifieras som smittområden, där vi successivt upptäcker att det finns smitta, säger Johan Carlson.

Man uppmanar nu alla med symptom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Det gäller både i jobbet och privat, och i hela landet.

Myndigheten: Undvik ”onödiga besök” på sjukhus

Personer som arbetar med särskilt utsatta grupper, exempelvis inom äldreomsorg och vård av riskgrupper, påminns om att inte arbeta om de upptäcker några symptom.

– Anhöriga bör undvika ”onödiga besök” på sjukhus och äldreboenden och aldrig göra det vid symptom, tillägger Johan Carlson.

Vad som ska gälla för större evenemang är ännu inte klart, och en dialog mellan myndigheten och regeringen pågår.

– Vi avser återkomma med det. Men generellt så måste varje stort evenemang bedömas utifrån sina förutsättningar.

Höjd risknivå

Folkhälsomyndighetens riskbedömning är gjord utifrån den nuvarande situationen i Sverige och världen. ”Den är inte en prognos inför framtiden utan en bedömning över läget just nu”, skriver de på sin hemsida.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet