Erdogan Kristersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem som efterträder den avgående utrikesministern Tobias Billström är fortfarande okänt – men SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson går igenom några av utmaningarna som Billströms efterträdare har framför sig. Foto: TT

”Rivstart för ny utrikesminister”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) får en rivstart. Redan nästa vecka hålls ett första högnivåmöte i Ankara om det omdiskuterade antiterrorsamarbetet, som Turkiet krävde för att släppa Sverige vidare i Natoprocessen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det kommer att bli ett högt tempo redan från start för Maria Malmer Stenergard. Tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer reser hon till Ankara den 18 september för ett första högnivåmöte om det som kallas Security compact, ett säkerhetssamarbete mellan Sverige och Turkiet på ministernivå i arbetet mot bland annat terrorism.

”Kan skapa gnissel”

I samband med Tobias Billströms avgång som utrikesminister har också samarbetet med statsministern diskuterats. För den nya utrikesministern handlar det både om att hålla ihop utrikesförvaltningen och att klara samarbetet med statsministern och statsrådsberedningen.

En utmaning här är det nya kansli för nationella säkerhetsfrågor som nu byggs upp direkt under statsministern. Det leds av den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm, som har en nära relation till statsministern. En uppgift för det nationella säkerhetsrådet är bland annat att analysera och samordna svensk säkerhetspolitik, uppgifter som traditionellt också har hanterats av UD, vilket kan skapa gnissel mellan UD och statsrådsberedningen.

Se Knutsons analys i spelaren ovan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.