Klimatministern KU-anmäls efter SVT:s granskning av regeringens klimatpolitik Foto: Lars Schröder/TT

Romina Pourmokhtari KU-anmäls av S, MP och V

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet anmäler klimatminister Romina Pourmokhtari till Konstitutionsutskottet, efter SVT:s granskning av regeringens klimatpolitik.

På en pressträff i augusti hävdade regeringen att höjningen av reduktionsplikten gör att Sverige väntas nå sina klimatmål i EU, detta med hänvisning till ett ”huvudscenario”. SVT:s granskning kunde dock visa att det fanns fler scenarier än det regeringen presenterade och att Sverige i ett annat scenario är långt ifrån att klara klimatmålet.

Både Elisabeth Svantesson (M) och Romina Pourmokhtari (L) kallade dessutom det mer optimistiska scenariot där Sverige klarar klimatmålen, för ”huvudscenario” i intervjuer med SVT. Men enligt Naturvårdsverket finns inget ”huvudscenario”.

– Vi kallar det inte för ”huvudscenario”. Båda är lika sannolika, sa Sara Almqvist på Naturvårdsverket.

Romina Pourmokhtari menade dock hon att endast fått ett ”huvudscenario” presenterat för sig.

Nu meddelar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet KU-anmäler klimatministern.

”Det är under all kritik att klimat- och miljöministern ägnar sig åt den här sortens siffertrixande och skönmålande glädjekalkyler”, säger Anna-Caren Sätherberg, klimat- och miljöpolitisk talesperson för S, och fortsätter:

”Det finns allvarliga brister i hur regeringen har hanterat frågan. Det är därför viktigt att konstitutionsutskottet nu granskar ärendet och går till botten med hur det här har gått till.”

SVT söker Romina Pourmokhtari för en kommentar.

SVT:s reporter framför en whiteboardtavla och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har inte suttit med två scenarion och valt det bästa” – hör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) om SVT:s avslöjande. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.