Foto: TT

Romsons ursäkt: Fel att jämföra med Nazityskland

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter klavertrampet i SVT:s partiledardebatt ägnade sig vice statsminister Åsa Romson (MP) åt att be om ursäkt till höger och vänster för sin liknelse med Auschwitz. – Det var alldeles för lite tankearbete bakom, säger hon i dag.

Under en ordväxling om invandring i gårdagens partiledardebatt i SVT, undslapp sig Åsa Romson något som omedelbart började brännmärkas i sociala medier:

– Vi håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz.

Partiledardebatten maj 2015

Språkröret medgav direkt efter debatten att jämförelsen inte var bra. Men skadan var redan skedd och sedan dess har den massmediala uppmärksamheten eskalerat. Nu ber Romson om ursäkt via sociala medier.

Facebook formulerar sig Åsa Romson så här:

”Det var fel att göra liknelsen med Auschwitz. Jag ber verkligen om ursäkt. När jag tänkte på det fruktansvärda som pågår på Medelhavet blev jag så arg över att så många dör. Den situationen kan ändå inte jämföras med det som hände i Nazityskland.”

Och på Twitter skriver vice statsministern att ”det var fel att göra liknelsen om Auschwitz. Jag ber verkligen om ursäkt”.

Till överlevarna

Redan i går kväll, efter sitt hårt kritiserade ordval i partiledaredebatten, ringde Åsa Romson upp Lena Posner-Körösi, ordförande i Stockholms judiska församling, och bad om ursäkt.

– Jag reagerade med alla sinnen, det är inte lämpligt av en vice statsminister att på det sättet relativisera Förintelsen, säger Lena Posner-Körösi.

– Hon förklarade det inträffade med ”stundens hetta”.

Lena Posner-Körösi godtar ursäkten för egen del, men förväntar sig att Åsa Romson dessutom uttalar en offentlig ursäkt till Förintelsens överlevande och deras barn.

– Hon måste göra sig tydlig utåt, det förtjänar överlevarna och deras familjer, säger Lena Posner-Körösi till SVT Nyheter.

Sa ”zigenare”

I ett försök att förklara vad hon menade med liknelsen att Medelhavet skulle vara det nya Auschwitz, talade Romson om ”Hitlers brott ... mot zigenarna”. Zigenare uppfattas av romer som en nedsättade benämning på deras folkgrupp.

– Sättet hon uttryckte sig på är pinsamt, det visar att hon inte har kunskap om ämnet, säger Emir Selemi, ordförande i Unga Romer, till SVT Nyheter.

Åsa Romson använde benämningen ”zigenare” två gånger efter gårdagens debatt. Enligt hennes pressekreterare var det en felsägning som berodde på trötthet efter debatten.

– En ursäkt hjälper inte, jag kräver istället att Åsa Romson, utbildningsminister Gustav Fridolin och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke ska närvara i den föreläsning jag inom kort ska hålla för Miljöpartiets riksdagsgrupp om romers situation i Sverige i dag, säger Emir Selemi. Jag hoppas det ska ge vice statsministern den kunskap hon tydligen behöver.

”Industriella massmord”

Romson fick vid lunchtid frågor av journalister på Centralstationen i Stockholm och beklagade djupt sitt uttalande.

– Det var inte en bra liknelse. Det industriella massmord som Hitler stod för är ett brott som inte kan jämföras med något, sade hon till Expressen.

– Jag var arg och upprörd och hade skräckbilder i huvudet. Men den liknelsen var inte på sin plats. Det var inte planerat utan med alldeles för lite tankearbete bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatten maj 2015

Mer i ämnet