I morse landade ett SAS-plan på Kastrup i Köpenhamn. Ombord fanns omkring 290 skandinaver som varit strandsatta i Peru på grund av de reserestriktioner som införts under coronakrisen.
Med på planet var bland andra 25-åriga Rosanna Holmström, som nu har kommit hem till Stockholm.
– Det känns väldigt skönt, vilken lättnad, säger hon.
”Tungt beväpnade poliser”
På grund av coronasmittan är Peru helt nedstängt – ingen får heller resa inom landet utan tillstånd. För att kunna flyga hem var Rosanna Holmström tvungen att åka bil från Puccalpa i centrala Peru till huvudstaden Lima.
– Det var väldigt jobbigt och läskigt hela vägen. Det var inga riktiga vägar, noll lampor och massor av farthinder. Och så fastnade vi i lera så jag fick gå ut och putta på bilen mitt i natten.
Totalt passerade Rosanna 25 kontroller som vaktades av polis och militär.
– Det var inte heller roligt. Många gånger ville de inte släppa förbi oss trots att vi hade tillstånd. De var tungt beväpnade.
Chauffören var vaken under hela den 21 timmar långa färden, som bland annat gick från regnskogen i Amazonas och genom snöklädda berg.
– Han tog aldrig någon paus så jag vågade inte somna för jag var rädd att han skulle köra av vägen. Det var det sjukaste jag har gjort helt ärligt.
Hård kritik mot svenska ambassaden
Rosanna – som tvingades betala 20 000 kronor då det enbart fanns förstaklassbiljetter kvar – är mycket kritisk till hur Sverige har agerat.
– Jag tycker att UD och svenska ambassaden i Lima har agerat jättedåligt. Jag är verkligen chockad och så besviken. Som svensk förväntade jag mig att få mer hjälp. När jag till slut lyckades boka en biljett sa UD att jag fick klara mig helt själv och ordna egen transport, säger hon och fortsätter:
– De ordnade ett tillstånd så jag fick resa men sa att jag reste på egen risk. En kvinna på ambassaden höll med om att det kunde bli farligt för mig men de kunde inte hjälpa mig.
Hur kändes det?
– Jag kände mig maktlös. Hade jag inte gjort den här resan med fara för mitt liv hade jag missat mitt flyg, vilket kanske var min enda väg ut.
Flera svenskar kvar i Peru
Samtidigt har Rosanna kontakt med flera svenskar som är kvar i Peru. Hon menar att UD inte gör tillräckligt för att få hem dem.
– Vi var 250 passagerare ombord men bara 39 svenskar.
Vad var det första du gjorde när du kom hem?
– Det var faktiskt att packa upp. Och nu fikar jag med min mamma.
UD: Vi hoppas kunna hjälpa alla svenskar i nöd
Veronica Nordlund på UD:s pressjour säger att man är glada att två flyg med svenskar kunnat lyfta från Peru, men att man fortsätter jobba intensivt med att hjälpa svenskar i Peru och på andra platser.
– Vår ambition är att alla ska kunna få den hjälp de behöver, men i första hand ligger ansvaret på individen att ordna hemresa via resebolag och försäkringsbolag. Där de möjligheterna däremot inte finns, som i Peru, gör UD sitt yttersta och vi utesluter inte ytterligare åtgärder för att få hem svenskar, säger Veronica Nordlund.