Tillsammans med en rad internationella medier har SVT Nyheter och Göteborgs-Posten publicerat en granskning av fonden Pravfond, som har nära band till den ryska underrättelsetjänsten.
Inför publiceringen skickades en rad frågor till den ryska statsfonden och dess avdelningar i olika länder, men frågorna har lämnats obesvarade.
I stället svarar nu ryska ambassaden i Sverige på kommunikationsappen Telegram. Där kallar de avslöjandet för ”en förtalsattack” som är en ”samordnad kampanj beställd av den politiska ledningen och underrättelsetjänsterna”.
Enligt ambassaden har Pravfond endast ägnat sig åt ”humanitära projekt för att skydda ryska medborgare bosatta i Sverige”.
Säpo: Vill kunna agera dolt
Säkerhetspolisen vill inte kommentera Pravfond specifikt. Men presstalespersonen Adam Isaksson Samara skriver i en kommentar att Ryssland använder olika former av ombud för att bedriva säkerhetshotande verksamhet i Sverige.
”Det gör Ryssland för att kunna agera dolt och för att i efterhand försöka förneka sin egen inblandning. Ombuden kan användas för att skapa plattformar för påverkan, för att kunna genomföra sabotage och på annat sätt försöka destabilisera det svenska samhället”, skriver Adam Isaksson Samara.
Säpo arbetar, enligt honom, intensivt ”för att säkerställa att Sverige inte blir en plattform för Rysslands säkerhetshotande verksamhet”.
Billström om ambassadens svar
Utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera ryska ambassadens uttalande.
– De som har framfört de här uppgifterna representerar fria och oberoende medier. Det tycker vi från regeringens sida talar ett klart och tydligt språk, säger han till GP.
Utrikesministern ser allvarligt på uppgifterna som framkommit om den ryska fonden.
– Rent konkret så är det här såklart en fråga för det svenska rättsväsendet.
OM DOKUMENTLÄCKAN
Danska DR har tagit del av dokumenten om Pravfond från en europeisk underrättelsekälla och sedan delat vidare materialet med SVT Nyheter och Göteborgs-Posten i Sverige.
I samarbetet ingår också: Le Monde (Frankrike), The Guardian (Storbritannien), Der Spiegel (Tyskland), Paper Trail Media (Tyskland), ZDF (Tyskland), NRK (Norge), YLE (Finland), Delfi (Estland), Re:Baltica (Lettland), Knack (Belgien) och Der Standard (Österrike).