• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Scanpix

Socialdemokraterna: ”Äntligen”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson var glad över regeringens satsning, men påpekar att de blivit nedröstade med samma förslag år efter år.

–Det är bra om regeringen villbörja bygga ostlänken, vi har ju föreslagit detta i riksdagen år efter år utan framgång. Men det är bra om det äntligen kommer igång, säger Magdalena Andersson till SVT Nyheter.

Förutom att de gett förslag till Ostlänken så ligger förslaget tillunderhållet helt i linje med det som Socialdemokraterna föreslagit år efter år. ”Så det ärbra att de har ändrat sig.” säger hon.

Men det finns en del frågetecken som S väntar svar på. Ett av dem är standarden.

–Kommer den bli modern eller gammaldags? Det har inte riktigtframgått, men det ska bli intressant att se, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

–Sedan undrar jag lite kring Anders Borg, som ju tidigare har sagt att Ostlänken skulle bli robust olönsam och tycktatt det svenska järnvägsnätet är färdigbyggt. Så jag är lite nyfiken på vilka grunder han har ändrat sig, säger hon.

Höjda avgifter

Eftersom att det nya järnvägsnätverkets standard höjs vill regeringen höja banavgifterna för tågoperatörerna.

Detta anser Socialdemokraterna av miljöskäl måste kombineras med höjda avgifter för lastbilar på svenska vägar.

–Ska mangöra det måste man också höja avgifterna för lastbilstrafiken för att vi skaklara klimatomställningen. Här har vi också lagt förslag i riksdagen somröstats ner, vi har föreslagit en vägslitageavgift, säger Magdalena Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.