Den föreslagna reformen väntas kosta 1,5 miljarder kronor per år.
Socialdemokraterna vill minska företagens sjuklöneansvar för sina anställda. I höstens budgetmotion kommer partiet att föreslå att den andra sjuklöneveckan i sjukförsäkringen avskaffas.
I dag ligger det ekonomiska ansvaret på de två första sjukveckorna, minus karensdagen, på arbetsgivaren. Enligt Socialdemokraternas förslag övergår alltså den andra sjuklöneveckan till sjukpenningen.
-Det är ett sätt för oss att minska tröskeln för små företag att anställa en till och en till och en till, säger partiledaren Stefan Löfven på en pressträff inför sitt sommartal i Stockholm i dag.
Infördes på 1990-talet
Företagens sjuklöneansvar infördes i början på 1990-talet. Det innebär att arbetsgivaren betalar sjuklön till den anställde från dag två till dag 14 under sjukskrivningen. Tanken är att företagen ska förmås att ta större ansvar för sina anställdas hälsa.
-Det var fel analys. Det som hade hänt när systemet infördes var att sjukskrivningarna gick upp, men det var de långa sjukskrivningarna som ökade. Det var inte de korta som var problemet, säger Löfven.
Löfven hänvisar till forskning
Enligt Löfven måste man hitta andra åtgärder för att minska de långa sjukskrivningarna. Han pekar på forskning som visar att sjuklöneansvaret gör företagen försiktigare när det gäller att anställa, särskilt personer med lång sjukdomshistoria.
Löfven kommenterade också regeringens förslag om att sänka bolagsskatten.
-Vi tror att det är bra. Vi välkomnar en sådan diskussion, säger Löfven.
Moderaterna: Varför föreslår S skattehöjningar?
Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, kommenterar skriftligen Stefan Löfvens uttalande om den andra sjukveckan:
”Socialdemokraterna räknar med att 1,5 miljarder i lättnader för företagen skulle underlätta för att skapa jobb, eftersom det minskar kostnaden för att anställa. Men det väcker frågan varför socialdemokraterna samtidigt föreslår 24 miljarder i skattehöjningar mot ungas jobbmöjligheter, varav 16 miljarder i fördubblade arbetsgivaravgifter för unga”.
Frågan om sjuklöneansvaret är viktig, anser Kinberg Batra, och ses över av socialförsäkringsutredningen. Hon vill därför inte vidare kommentera frågan utan avvaktar utredningens förslag.
Källa: TT