Nästan alla partier vill göra satsningar på de stora grupper pensionärer som finns i Sverige idag med mycket svag ekonomi. Regeringen har både höjt bostadstillägget och bidragit till höjd garantipension för dem som har det allra sämst.
Dessutom har man sänkt skatten med drygt fyra miljarder för de pensionärer som har svagast ekonomi. Oppositionen och Sverigedemokraterna har lovat egna satsningar. Men i söndags visade SVT Nyheter med siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, att en majoritet av dagens pensionärer mellan 67-81 år faktiskt har fått starkare köpkraft under 2000-talet.
Starkare svensk ekonomi
Det handlar om reallöneökningar, kapitalinkomster och att Sveriges ekonomi som helhet blivit starkare. Flera stora grupper har därför fått det bättre, även pensionärer.
Liberalerna har inget emot skattesänkningar för pensionärer, men anser att man måste prioritera. Att ändra i skatteskalan, är mindre träffsäkert, menar Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.
– Här och nu vill vi prioritera de som har det sämst, vi har trots allt begränsade resurser, säger han till SVT Nyheter.
Även Centerpartiet är inne på samma linje.
– Vi har fokus på skattesänkning för de med låga och medelstora inkomster säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson.
Samma skatt på lön och pension
Socialdemokraterna lovar att sänka skatten med drygt åtta miljarder för de grupper pensionärer som inte fått skatten sänkt redan. Det vill säga de med hyfsad eller stark ekonomi.
– Vi tycker att det är en viktig princip att det ska vara samma skatt på lön och pension, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Även Moderaterna och Kristdemokraterna vill sänka skatten för pensionärer lika mycket som S, samtidigt vill de också införa ett nytt jobbskatteavdrag, vilket då återigen skulle ge löntagare lägre skattesats än pensionärer.