Socialdemokraternas Magdalena Andersson (till höger i bild) ser Österrike som en modell för hur arbetslösheten ska minska bland svenska ungdomar. Moderaternas arbetsmarknadsminister, Elisabeth Svantesson, tycker att jämförelsen är fel. ”Siffrorna går inte att jämföra eftersom färre kvinnor är yrkesaktiva i Österrike”, säger Svantesson. Foto: TT

Ministern ifrågasätter S nya förebild

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna ser Österrike som en modell för hur arbetslösheten ska minska. Men enligt Alliansen är Österrike inget bra exempel eftersom färre kvinnor yrkesarbetar. Inför kvällens jobbdebatt har SVT besökt Österrike.

Arbetslösheten är betydligt lägre bland ungdomar i Österrike än bland svenska ungdomar. I Sverige var arbetslösheten i maj 22 procent bland ungdomar under 25 år medan det bland unga i Österrike bara var 9 procent, alltså mindre än hälften av den svenska arbetslösheten alltså.

Lärlingsplats ger jobb

Ett utbyggt lärlingssystem i Österrike är en förklaring till att fler ungdomar hittar utbildning och så småningom arbete. För ungdomar som efter grundskolan inte får egen lärlingsplats i ett företag ordnar staten särskild lärlingsutbildning i grupper som gör praktik på olika företag.

Val 2014

På ett bygge träffar vi ett par murarlärlingar som snart avslutar sitt första år som lärlingar. Deras praktik på en byggfirma blandas med en del teoretisk undervisning på en statlig yrkesskola. I lärlingsutbildningen ingår att de också får en viss lön av företaget.

– Jag räknar med att när jag är klar efter tre år så kommer jag att ha ett arbete, antingen på den här firman eller ett annat byggföretag, säger Christoph Hölesic.

Företagen betalar utbildningen

Chefen på byggfirman Alexander Safferthal är aktiv i ”Wirtschaftskammer”, näringslivskammaren där både fack och arbetsgivare sitter med. Det är kammaren som organiserar och kontrollerar utbildningen av lärlingar i olika branscher.

– Vi följer en gemensam läroplan så att de lär sig olika arbetsområden, vi har särskilda murare utbildade som lärare, lärlingarna genomgår kontroller och prövningar och det är en hel del organisation och kostnader för företaget, säger Alexander Safferthal.

– Men vi kan inte klaga på att det saknas utbildade arbetare, utan vi ser det som att vi själva har ett ansvar att bekosta och utbilda våra arbetare, säger byggmästaren Alexander Safferthal.

Brett samarbete

Den socialdemokratiske arbetsmarknadsministern Rudolf Hundstorfer hade tidigare i år besök av Magdalena Andersson från de svenska Socialdemokraterna.

Efter att Sverige länge setts som ett föregångsland är ministern påtagligt glad över att det nu är Österrike som kan få vara en modell för Sverige.

– Lärlingsutbildningen är viktig för att hålla nere ungdomsarbetslösheten, men det är något som bygger på ett brett samarbete mellan fack och arbetsgivare, det är tradition i Österrike och det innebär att företagen tar på sig kostnader och ansvar, säger arbetsmarknadsministern Rudolf Hundstorfer till SVT.

Ojämlikhet bakom siffrorna?

Den svenska arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) tycker att Socialdemokraterna gör fel som jämför med Österrike.

– Vi har redan satsningar på lärlingsutbildningar också i Sverige, och arbetslöshetssiffrorna går inte att jämföra eftersom färre kvinnor är yrkesaktiva i Österrike. En orsak till låga arbetslöshetssiffror är att landet är ojämlikt, säger Elisabeth Svantesson (M).

Förenklad jämförelse

SVT träffar Sonja Blum som forskar vid universitetet i Wien om familjepolitik och kvinnor på arbetsmarknaden. I Sverige yrkesarbetar 72 procent av kvinnorna medan 66 procent yrkesarbetar i Österrike.

– Det stämmer att färre kvinnor arbetar hos oss, och det är ännu vanligare att kvinnor har deltidsarbete i Österrike, säger Sonja Blum.

– Men forskningen pekar på att det är fel att påstå att den allmänna arbetslösheten ökar om fler kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden, så enkla samband finns det inte, säger Sonja Blum vid Wiens universitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet