De båda toppolitikerna fick börja med att se ett inslag om Lina Baldenäs, trebarnsmamman som SVT tidigare rapporterat om. Efter ett besked om att hon hade en aggressiv cancertumör fick hon veta att väntetiden till operation var tre månader.
– Det är omänskligt, sa hon.
”Bristerna tillhör undantagen”
Göran Hägglund säger att han hoppas att ingen ska behöva uppleva det som Lina Baldenäs varit med om.
– Att behandlas på det sättet med långa väntetider som alldeles uppenbart är orimliga. Det måste gå snabbare från diagnos till att man får behandling.
Men du har själv sagt att det finns inget bättre land att bli sjuk i än Sverige, står du fortfarande för det när du ser det här?
– Så är det.. bristerna tillhör undantagen men det finns för många undantag. Vi har problem när det gäller väntetider, vi har problem ibland när det gäller ojämn kvalitet sett över landet, men Sverige är bra som sjukvårdsland.
– Det måste jag hålla med om att det i grund och botten är. I jämförelse med medicinsk kvalitet är Sverige ett bra land att bli sjuk i, men det är ingen tröst för alla de som vi har lyssnat till här. Men det är inte så att det är ett enkelt systemfel, säger Lena Hallengren.
Vilket ansvar har politikerna?
– Politiken har stort ansvar för att se till att det finns tillräckligt med personal, att de har tillräcklig kompetens, att vi specialistutbildar både sjuksköterskor och undersköterskor. Men också att vi har tillräckligt med resurser och att vi använder resurserna effektivt. Men också att vi politiker inser att det är vårt ansvar, det är inte marknaden och privata lösningar som ska se till att vården fungerar, säger Lena Hallengren.
Men konkret, vad kan politiker göra åt till exempel de långa köerna?
– Dels handlar det om att se till att det finns tillräckligt med personal, att personalen gör rätt saker så att man har tid att möta patienten, säger Lena Hallengren.
Vi har sett i inslagen att det kan skilja oerhört mycket beroende på var man bor, är det acceptabelt Göran Hägglund?
– Nej, det är det inte. Det är etiskt oacceptabelt förstås men det strider också mot den svenska lagstiftningen. Vi har rätt till en jämlik vård oavsett om vi bor i Ystad eller Haparanda, säger Hägglund.
Hägglund: Förstatliga vården
Göran Hägglund har flera gånger tidigare lagt fram ett förstatligande av vården som ett alternativ för att lösa problemen, ett förslag som i sin tur skulle ta bort landstingen. Han upprepar förslaget även i Gomorron Sverige.
– Jag tycker att de utmaningar som vi kan se framför oss blir väldigt svåra att möta för de enskilda framförallt mindre landstingen, jag tror ju att staten behöver ta ett större ansvar, kanske rentav att landstingen försvinner och att vi förstatligar sjukhusvården eller att vi bildar större regioner som sköter vården, säger Hägglund och får mothugg av Hallengren.
”Inte en lösning”
– Jag tror inte att det är en lösning. Jag märker också att Göran Hägglund lite kryper bort från det här med förstatligande och börjar prata om stora regioner. Vi säger ju också att landstingen många gånger är för små och måste samarbeta sinsemellan. En regionreform hade inte varit så dum men det har ju inte blivit någon de senaste åren, säger Hallengren.