S-kritik mot partiledningens Israel-politik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kritiken inom Socialdemokraterna i klippet. Foto: SVT

S-röster höjs för en skarpare Israelpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Kritiska röster inom Socialdemokraterna efterfrågar en hårdare linje mot Israel i kriget mot Hamas. En riktig vapenvila efterfrågas, medan andra vill att partiet uttalar att Israels krigföring har gått för långt.

– Jag tycker att Socialdemokraterna kunde vara ännu tydligare i att kräva ett eldupphör, säger Daniel Färm som är politisk redaktör på den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i Politiken.

Daniel Färm ventilerar en del av den kritik som en del riktar mot den socialdemokratiska partiledningen. Det handlar om att de humanitära pauser som man lyfter fram som en lättnad för de civila i Gaza inte är tillräckligt.

– Det ser vi, att de humanitära pauserna inte är tillräckliga för att skydda de civila, säger Daniel Färm.

Han menar dock att en riktig vapenvila riskerar att göra att Israels krig mot Hamas kan komma att bli mer utdraget, men att det är ett pris man får betala för att försöka skona civila.

S i Norge har valt annan väg

Statsministern och ledaren för Arbeiderpartiet i Norge har uttalat att Israel har gått för långt, men ännu vill inte den svenska socialdemokratiska partiledningen göra detta. Den inväntar resultatet av en granskning som den internationella brottmålsdomstolen i Haag genomför.

Den politik som Socialdemokraterna för i frågan om Israels agerande anser Morgan Johansson, som är partiets utrikespolitiska talesperson, vara väl balanserad.

– Jag tror att det alltid kommer att finnas den här typen av röster som tycker att vi borde kunna gå ännu längre. Samtidigt är den linje jag företräder en väldigt traditionell socialdemokratisk position. Vi utgår alltid från folkrätten. Samtidigt vill jag säga att vårt parti har en unik position i svensk politik. Att vi har bra relationer med både den israeliska och palestinska sidan. Detta kan ibland förklara ibland hur man uttalar sig utifrån den information vi får från båda parter, säger Morgan Johansson.

I videon hör ni bland annat tidigare riksdagsledamoten Veronica Palm som kritiserar Socialdemokraternas hantering av Gazakriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.