Peter Hultqvist, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Hultqvist (S), försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, om kritiken som partiet riktar mot Myndigheten mot psykologiskt försvar. Foto: Pontus Lundahl / TT / SVT

S: Saknar förtroende för MPF efter att myndigheten anmält TV4

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna saknar förtroende för Magnus Hjort, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, efter att han anmält TV4:s program Kalla fakta till granskningsnämnden.

– Det ledde till en omfattande turbulens, gjorde myndigheten till ett slagträ i Europavalskampanjen och användes för att minska värdet av TV4:s viktiga avslöjande, säger Peter Hultqvist (S) till SVT.

Magnus Hjort, gd för Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF), anmälde TV4:s program Kalla fakta, där man avslöjade Sverigedemokraternas användande av anonyma konton, till granskningsnämnden i maj tidigare i år.

Hjort anmälde programmet eftersom att han menade det inte framgick att klipp på intervjuer med medarbetare på MPF, som fanns med i avsnitten, inte var inspelade i samband med granskningen.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson, är kritisk till anmälningen.

– Hur en myndighetsledning agerar i inledningsskedet präglar mycket av det händelseförlopp som sedan blir, säger han.

Hultqvist (S): ”Var ogenomtänkt”

Socialdemokraterna menar att Myndigheten för psykologiskt försvar gjorde sig till ett politiskt slagträ som användes för att misskreditera TV4:s granskning som Hultqvist beskriver som ett politiskt viktigt avslöjade.

– Han är ytterst ansvarig för verksamheten. Jag tycker att det är så pass försumligt och dåligt i inledningsskedet att jag har väldigt svårt att ha någon förståelse.

Till en början ville Magnus Hjort (MPF) att intervjuerna med myndighetens personal skulle klippas bort. Senare korrigerades anmälan och myndigheten tog bort skrivelsen efter att den väckt stor kritik.

– Att man senare drar tillbaka del av anmälan visar att den var ogenomtänkt. Att man riktade krav till Granskningsnämnden på att delar av programmet ska tas bort, viket strider mot grundlagens censurförbud, visar på en tydlig okunskap om ansvarig utgivares roll inom medier.

Kritik mot regeringen

Socialdemokraterna är även kritiska mot regeringens agerande.

– Enligt min mening har regeringen inte agerat över huvud taget. Regeringen försöker bara glida förbi det här genom att låtsas som att ingenting har hänt och tro att det blåser över.

Regeringen: ”Har förtroende för Magnus Hjort”

I en skriftlig kommentar svarar Carl-Oskar Bohlin (M), ministern för civilt försvar:

”Regeringen har tidigare meddelat att den har förtroende för Magnus Hjort. Peter Hultqvists ställningstagande förändrar inte den saken.”

I ett sms till SVT Nyheter skriver Magnus Hjort: ”Jag är anställd av regeringen och jobbar vidare i detta uppdrag så länge jag har det.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet