Norrtälje kommun får nytt styre

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrtäljes nya styre bestående av Liberalerna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet presenterade sig under en presskonferens. Hör kommunstyrelsens nya ordförande om vad Norrtäljeborna kan förvänta sig. Foto: Tomas Blideman/SVT

Nytt styre klart i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

Norrtälje kommun får ett nytt styre bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna. Detta efter att Liberalerna i juni brutit samarbetet med SD och lämnat det tidigare styret.

– Jag känner redan att det var rätt beslut att bryta det tidigare samarbetet, säger Liberalernas gruppledare Robert Beronius.

Norrtälje nya styre presenterades på måndagen. Ett formellt beslut ska tas i kommunfullmäktige i september och sedan styrs kommunen av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna.

– Väljarna kan förvänta sig ett starkt samarbete som prioriterar skolan och äldreomsorgen högt, säger Ulrika Falk (S) som blir ny ordförande i kommunstyrelsen.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Anonyma konton fällde tidigare styret

Det tidigare styret med M, KD, L och SD bröts som en följd av TV4:s avslöjande att SD på riksnivå drivit anonyma konton på sociala medier. Liberalerna ansåg att SD i Norrtälje inte tagit tillräckligt avstånd från de så kallade ”trollkontona” och ställde ett ultimatum till SD. Någon som ledde till att Liberalerna till slut valde att lämna samarbetet.

– Jag känner att i det här samarbetet kommer vi inte behöva ställa några sådana ultimatum. Det är en självklarhet för de partier som ingår i det nya styret att sådant håller man inte på med, säger Robert Beronius (L).

”Beklagar detta”

Lotta Lindblad Söderman (M) är nuvarande ordförande för kommunstyrelsen i Norrtälje.

– Jag har idag nåtts av informationen om att ett förslag till nytt politiskt styre i Norrtälje kommun presenterats med S, MP, C, V och L. Jag beklagar detta då ett vänsterstyre inte är vad Norrtäljeborna behöver, skriver hon i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet