S vill satsa 3 miljarder på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill satsa två miljarder kronor nästa år för att minska klasstorlekarna i skolan med fem elever per klass i förskolan och lågstadiet.

– Det här är en av de stora posterna i vår budget, sade partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson vid en pressträff på tisdagen.

Totalt satsar S tre miljarder kronor på skolan nästa budgetår. 450 miljoner kronor läggs på kompetensutveckling av lärare, 50 miljoner på förbättrade karriärmöjligheter, 100 miljoner kronor till skolor med särskilt tuffa förutsättningar, 130 miljoner på sommarskola och 110 miljoner kronor på läxläsning.

Skuggbudgetar

Likvärdig skola

En annan satsning är 100 miljoner kronor till det femtiotal skolor i Sverige, där i dag uppemot hälften av eleverna inte får behörighet till gymnasieskolan.

– Det är ohållbart, och det är orimligt att man inte gör något åt det, för det utmanar hela tanken på en likvärdig skola, sade gruppledaren Mikael Damberg.

Så långt som till att ifrågasätta kommunaliseringen av skolan vill partiet dock inte gå.

Målet för den socialdemokratiska skolpolitiken är att alla elever ska nå målen i grundskolan. Redan 2020 ska andelen elever som inte är behöriga till gymnasieskolan halveras, från 12 till 6 procent.

Bidragshöjningar

Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé reagerar på socialdemokraternas skolsatsning.

– Magdalena Andersson skryter med att detta är en av deras stora satsningar, men sanningen är att de lägger tre gånger så mycket pengar på bidragshöjningar, säger han till TT.

Själva skolsatsningarna anser han ligger i linje med regeringens politik.

– Det nya är satsningen på att minska klasserna. Det ska vi naturligtvis noga gå igenom, men det verkar som om de skjuter lite från höften. Det verkar inte genomtänkt hur det ska genomföras och det verkar lite underfinansierat, säger Tomas Tobé.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuggbudgetar

Mer i ämnet