Så agerar Sverige om landets banker utsätts för en hackerattack

Publicerad

I SVT:s nya program Samhällskollaps sätts olika beslutsfattare i påhittade scenarion. I första programmet simulerar man att alla digitala betalningar är utslagna av hackare som kräver en lösensumma på 400 miljoner kronor i kryptovaluta. 

– I ett sådant här läge är det självklart att regeringen samlar alla aktörer, om inte annat för att se till att de får eld i baken allihopa, säger Carl Bildt, som i simuleringen agerar som Sveriges statsminister. 

Varje vecka görs transaktioner till ett värde av 20 miljarder kronor med betalkort. Men om alla digitala betalningar i Sverige slås ut av en hackerattack återstår kontanter som enda betalmedel. Enligt Riksbankens avdelningschef Christina Wejshammar finns ett stort kontantlager som kan användas i en sådan krissituation, och det är snarare distributionen som kan bli ett problem.

– Man behöver inte vara orolig för att vårt lager skulle ta slut, problemet ligger i att få ut det i samhället och ha en kapacitet för att vi alla plötsligt ska använda kontanter istället för våra kort, säger Christina Wejshammar avdelningschef på Riksbanken.

MSB: Ha 2000 i kontanter hemma

Om Sverige faktiskt skulle hamna i en situation där delar av banksystemet slås ut rekommenderar Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) att man ska ha minst 2000 kronor i kontanter hemma.

– Gärna i olika valörer. Det kan ju vara så att det inte finns någon växel heller, så man slipper betala 500 kronor för en liter mjölk, säger MSB:s överdirektör Camilla Asp.

Se första avsnittet av Samhällskollaps på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.