Foto: TT

Så avgör du om ditt barn jollrar normalt

Uppdaterad
Publicerad

Redan vid tio månaders ålder kan man lyssna på ett barns jollrande och upptäcka talstörningar hos barn. Här kan du lyssna på två barns joller – ett normalt och ett onormalt.

Ljuden på barnen kommer från Karolinska institutet. I den första videon hörs ett barn med normalt joller. Vanliga ljud är ”dä”, ”da-da”, ”ba-ba” och ”ma-ma”.

I den andra videon, som du hör om du trycker åt höger i videosnurran här ovanför, hörs ett barn med ”onormalt” joller.

Kan inte säga ”dä dä”

Det är ett barn med opererad gomspalt. Det kan låta som att barnet skriker, men det är jollret som låter så. Barnet kan inte säga ”dä dä”, ”mä, mä” eller liknande ljud som barn normalt kan i den åldern.

En missbildning eller defekt i munnen, som gomspalt, begränsar utförandet av stavelsejoller. Barn som inte hör eller hör dåligt får ingen eller inte tillräcklig återkoppling på sitt ljudande, enligt professor Anette Lohmander.

– Det vi vet är att det kan finnas ett samband mellan en avsaknad av det här typiska jollret vid den åldern och senare svårigheter med tal- och språkutvecklingen. Och då tycker vi att man bör träffa en logoped som får observera jollret lite noggrannare, säger Lohmander.

Ge språkstimulans

Vuxna är generellt bra på att känna igen stavelsejoller – det låter som om barnet börjar prata.

– Möjligheten att identifiera barn tidigt ger ökade möjligheter för både föräldrar och förskola att ge ytterligare lite språkstimulans som kan gynna barnets utveckling, säger Anette Lohmander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.