Löss brukar klia. Ett rafsande i nacken kan vara enda tecknet på ditt barn fått löss, men en del personer kan ha löss utan att ha klåda.
Så spårar du lusen
Man kan upptäcka löss eller lusägg i hår eller hårbotten genom att kamma igenom håret över ett vitt papper. Det är mest effektivt att använda en ljus finkam med korta och täta piggar. Om man kammar håret med lite balsam håller sig lössen stilla och blir lättare att upptäcka. Kamning ska ske noggrant och systematiskt från hårbotten längs hela hårstråt. Speciella luskammar finns att köpa på apotek. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen som stryks av på vitt papper efter varje kamtag.
Grå, brun, röd eller svart
Huvudlöss är två till tre millimeter långa, genomskinliga och färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de sugit blod. För att vara säker på att man har huvudlöss måste man ha sett levande löss.
Så får du bort äggen
Man kan också leta efter lusägg i håret. Äggen kittas fast på hårstrået nära hårbotten. De som innehåller den blivande lusen är mörka. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala och ungefär en millimeter långa och följer med hårstråets utväxt. Lusäggen är ofta lättare att upptäcka än själva lössen. Även om man hittar lusägg på hårstrån är det inget säkert tecken på att man har en pågående lussmitta eftersom äggen kan vara kläckta och tomma.
Hur sprids huvudlöss?
Enligt Läkemedelsverket finns det ingen anledning att börja storstäda och tvätta utifall någon i familjen fått löss.
Till skillnad från lopporna är lössen rätt beskedliga. De sprider inte sjukdomar. De kan varken hoppa eller flyga. Och de kan inte leva någon längre tid utan hårbottnens värme och blodkärl. Man tror att fyra-fem timmar utanför håret gör att lusen inte längre kan lägga ägg. Efter ett dygn på egen hand är den normalt död. Vill du vara på säkra sidan – släng gärna in gemensamma hårborstar i kylen/frysen något dygn.
Däremot bör barnen inte ha utklädningskalas där alla provar samma mössor eller samsas om en och samma ridhjälm, tills ni hunnit behandla den som fått löss.
Vad kan man göra själv?
Efter skolans terminstart finns sedan förutsättningar för spridning och epidemierna tar fart. Bästa sättet att förhindra utbrott är att alla finkammar sina barn och behandlar eventuella löss innan skolorna börjar efter längre lov.
Alla som har löss i en familj eller i en grupp bör behandlas samtidigt för att minska risken för ny smitta. Men det är bara om man har sett levande löss som man ska behandlas med något medel.
Olika behandlingsmetoder
(Obs att ALLA lusmedel måste kombineras med kamning)
- Schampo från Apoteket. Lätt att sprida i fuktigt hår eftersom det löddrar, men risken är att medlet späds ut så mycket att lössen överlever och utvecklar motståndskraft.
- Liniment från Apoteket. Droppas och fördelas i hår och hårbotten. Ångorna är giftiga för löss men inte för människor. Linimentet ska verka i 12 eller 24 timmar. (Långt hår kan flätas då lusmedlet väl är på plats.)
- Naturpreparat med oljor. Spray/liniment från apotek eller hälsokostaffär. Verkar inte på kemisk väg, utan genom att lössens andningsvägar klibbar igen. Ingen risk för att lössen blir resistenta, biter dessutom också på resistenta löss som överlever de andra preparaten.
- Elkam. Dödar eller oskadliggör lössen genom svag elektrisk ström. Elkammen säljs i butiker och via nätet.
- Luskam. Enbart kamning kan faktiskt räcka för att få bort lössen – om du är tillräckligt tålmodig och kammar noga, varje kväll i ca två veckor.
- Dammsugar-kam, ”lusesnapparen”. Kam och lusfilter som kopplas till dammsugaren.
Våtkammning är en behandling i sig
Man kan försöka att bli av med lössen utan att använda kemikalier genom noggrann kamning av blött och balsambehandlat hår. Men effekten är sämre än med medicintekniska produkter eller läkemedel.
Man måste kamma regelbundet och mycket noga under cirka två veckor. Till exempel kan man kamma fyra gånger med tre dagars mellanrum mellan varje kamning. Man börjar med att kamma det blöta håret med en vanlig kam för att reda ut eventuella tovor och trassel. Sedan använder man balsam för att göra håret mer lättkammat. Efter det kammar man igenom hela håret, bit för bit med en kam med korta täta piggar.
En grundlig våtkamning tar minst 20-30 minuter. Det kan ta ännu längre tid om håret är långt. Varje gång man hittar en lus ska kammen sköljas av. Man ska kamma igenom hela håret minst två gånger vid varje kamningstillfälle och sedan skölja ur det.
Om lössen inte försvinner
Om man efter olika behandlingar fortfarande hittar levande löss kan man kontakta barnavårdscentralen, skolsköterskan eller vårdcentralen. Man får då hjälp med hur man kan gå vidare.