På torsdagen deltog representanter för samtliga åtta partier i regionfullmäktige i en timslång debatt i SVT:s regi. Vård, kultur och kollektivtrafik avhandlades.
En av dem som följde den webbsända debatten var statsvetare Maria Solevid vid Göteborgs universitet.
Vilka är dina spontana tankar efter att ha sett debatten?
– En sak är att det inte blev så mycket ideologi. Till exempel förespråkar fem partier i ledningen någon form av nära vård, och fokuserade mycket på det. Det är inte en vänster-högerfråga.
– En annan sak är att Sverigedemokraterna i debatten bara skiljde ut sig kring papperslösa och omprioriteringen av pengar från kultur till vård. De åtgärdsförslag för vården som Sverigedemokraterna lyfte fram var ju annars helt i linje med vad andra partier framhöll.
Ett av debattämnena var de långa köerna till specialistvård, som blivit längre under den senaste mandatperioden. Men utifrån debatten är det svårt att veta vilka åtgärder som bäst löser problemen, menar Maria Solevid.
- Väljarna får nog använda andra typer av genvägar, och gå på mer grundläggande ideologi och hoppas att det partiet man röstar på löser detta.
Oklart kring styre
Även framtida samarbetspartners avhandlades under debatten. Efter valet 2014 ändrades regionstyret då Miljöpartiet valde att slå sig ihop med Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet. Under debatten meddelade ledningen att de gärna fortsätter styra ihop. Men samtidigt öppnade många partier upp för andra typer av samarbeten.
– Socialdemokraterna ville lyfta fram att de har stor erfarenhet av att styra, också med andra. Man märker en pragmatism. Det är bra om man tänker att man eftersträvar ett hållbart styre. Men också svårt att veta hur de olika löftena kan genomföras, säger Maria Solevid.
Och vad tänker väljarna om otydligheten kring styret?
– Faktum är att väljarna öppnar upp för olika slags konstellationer, i vart fall på nationell nivå. Där finns en generell öppenhet för blocköverskridande samarbeten.