I Kawagoe, nordväst om Tokyo, bor 21-åriga Oscar Lundström sedan två år tillbaka och studerar företagsekonomi. Han är en så kallad “free-mover”, vilket betyder att han har fixat sin utbildningsplats utomlands på egen hand. För att ha råd med det får han finansiell hjälp från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Dels studiemedel på cirka 13 000 kronor i månaden, och dels ett större merkostnadslån på cirka 36 000 kronor per termin för skolans undervisningsavgift.
Har inte råd att betala hyra
Men de senaste månaderna har pengarna från CSN inte räckt till för Oscar. En anledning till det är att den svenska kronan tappat rejält i värde. Enligt Johanna Kull, sparekonom på Avanza, har kronan försvagats mot japanska yen med minus 8,5 procent hittills i år. Oscar Lundström säger att han inte har haft råd att betala hyran, och att han ligger efter med skolavgiften.
– Det värsta utfallet är att jag inte har råd att vara kvar här och måste åka tillbaka till Sverige.
Får inte mer pengar av CSN
Hans skola i Japan tar ut en avgift på 447 500 yen per termin. I början av januari motsvarade det ungefär 36 000 svenska kronor. Nu, i slutet av maj, motsvarar det cirka 39 000 svenska kronor.
Att få en ökad avgift med 3 000 kronor per termin slår enligt Oscar hårt mot hans studentkassa. Dessutom drabbar det även hans liv utanför skolan, då den svaga kronan gjort det dyrare att bo och leva i Japan som svensk student.
Därför har Oscar ansökt till CSN om att få låna mer pengar än de 36 000 kronor han får för utbildningsavgiften i dag – men utan framgång. SVT Nyheter har tagit del av beslutet från CSN, där de skriver att beloppet är omräknat enligt den valutakurs som gällde den första bankdagen 2019.
”CSN ändrar inte den valutakursen vi använder under årets gång”, står det vidare.
– Det är tråkigt och frustrerande, särskilt när deras slogan är: “Vi gör studier möjliga”. Det känns inte som att de gör det, säger Oscar.
Han letar just nu efter ett jobb och har varit tvungen att fråga vänner och familj om ekonomisk hjälp.
– Men det tar på en mentalt, man blir trött och känner sig ganska dålig, säger Oscar.
CSN: ”Överblickbart och rättssäkert”
Henrik Strömberg Croné är utredare på CSN:s rättsavdelning.
– Vi förstår naturligtvis problemet för den enskilde studenten, och att det kan skilja mycket i valutakurs om man får ett beslut om studiemedel i mars men börjar skolan i september. Men det system vi har i dag är överblickbart och rättssäkert, säger Henrik Strömberg och utvecklar:
– Det skulle bli väldigt orättvist mellan olika studerande om de fick olika belopp beroende på när under året vi fattar beslut.
Har det varit uppe för diskussion att ändra de här reglerna?
– Nej, det pågår ingen sådan diskussion för närvarande.
Henrik Strömberg Croné menar också att ”Sverige har ett av världens mest generösa studiestödssystem”.
– Men i vissa fall täcker inte våra lån upp. Väljer man att läsa en väldigt dyr utbildning får man vara beredd att skjuta till resten av summan själv.
FAKTA: Måste ansöka inför varje läsår
Som student måste man ansöka om studiemedel hos CSN inför varje läsår. CSN beräknar omfattningen av lånet för undervisningsavgiften utifrån valutakursen det år som studierna börjar. Ska man exempelvis börja studera höstterminen 2020 gäller valutakursen den första bankdagen år 2020.
Det finns också ett maxbelopp för hur mycket en student totalt kan låna till undervisningsavgift under hela sin studietid. För eftergymnasial nivå, 240 veckor, är maxbeloppet 357 120 kronor.
Källa: CSN
Kronans utveckling mot utländsk valuta
Japansk yen:
i år: -8,5 %
1 år: -11%
3 år: -16 %
5 år: -36 %
Amerikansk dollar:
i år: -9%
1 år: -11%
3 år: -17%
Euro:
i år: -6%
1 år: -5%
3 år: -15%
Turkisk lira:
i år: 6%
1 år: 19%
3 år: 43%
Kroatisk kuna:
i år: -5%
1 år: -4%
3 år: -16%
Brittiskt pund:
i år: -7%
1 år: -5%
3 år: -4%
Thailändsk Baht:
i år: -10%
1 år: -12%
3 år: -30%
Källa: Avanza