Siffrorna från Försäkringskassan består av uttag av föräldradagar och inte faktisk föräldraledighet. En del föräldrar stannar hemma med sina barn utan att ta ut några föräldradagar.
De föräldrarna är relativt få, men det är viktigt att veta att de inte är med i SVT Nyheters kartläggning. Uttaget av föräldradagar ger en indikation på hur det ser ut och ingen exakt uppgift om hur många fäder som verkligen är hemma med sina barn. Försäkringskassans statistik är trots mörkertalet väldigt användbar att jämföra över tid för att få en bild av hur föräldrauttaget förändrats.
Hur gjordes urvalet?
Statistiken om de så kallade pappadagarna från Försäkringskassan består av 103 392 unika pappor till barn födda 2012. Vi valde år 2012 för att vi skulle kunna följa föräldrauttaget i två helår: från 2012-2014.
Papporna hade under tvåårsperioden gemensam vårdnad tillsammans med mammorna och var bosatta i Sverige. I de fall mamman hade enskild vårdnad sorterades fäderna bort, då vi ville se hur föräldrauttaget såg ut i de familjer som hade gemensam vårdnad under de två åren.
Papporna i undersökningen fick endast ett barn. Tvilling- och trillingfödslar är alltså borträknade. Eftersom de 60 öronmärkta föräldradagarna kan överlåtas till mamman om mammorna har enskild vårdnad, valde vi att enbart titta på fäder som har gemensam vårdnad tillsammans med mamman. Om Försäkringskassan räknar in pappor som inte har vårdnaden om barnet, ökar antalet pappor som inte tar ut sina föräldradagar de första två åren.
Enligt Försäkringskassans register finns 112 409 svenskfödda barn år 2012. Efter bortselekteringar återstod 104 727. Dessa bortselekteringar kunde bero på:
- Ouppfyllt villkor om att barnet ska ha haft samma två föräldrar under hela tvåårsperioden varvid båda dessa också ska ha haft gemensam vårdnad.
- Barnet eller någon av dess föräldrar har avregistrerats innan två årsdagen uppnåtts. Avregistrering kan bero på exempelvis dödsfall eller utvandring.
De 104 727 barnen grupperades på 103 392 barnkullar, varav 1 319 tvilling- och 8 trillingfödslar. Egentligen rör det sig om 103 347 unika pappor (45 pappor fick barn med två olika mammor) men Försäkringskassans beräkningar gjordes per unik pappa och barnkull, varför redovisade totalsiffror uppgår till 103 392 unika pappor.
Papporna delades i olika kategorier
De 103 392 papporna delades in i olika kategorier som åldersgrupp, inkomst, utbildning och födelseland. På så vis fick SVT Nyheter fram vilka pappor som väljer att inte ta ut föräldraledigheten de första två åren.
Det visade sig exempelvis att lågutbildade i större grad avstår från att ta ut föräldraledighet de första två åren och att låginkomsttagare inte tar ut lika mycket föräldrapenning under barnets första två år.
KÄLLA: Försäkringskassan