Kronprinsessan Victoria, statsminister Stefan Löfven och prinsessan Sofia sitter vid huvudbordet på Nobelfesten. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Fredrik Sandberg/TT

Så här ser bordsplaceringen ut under Nobelmiddagen i år

Uppdaterad
Publicerad

Nobelstiftelsen presenterade på söndagen vilka som får sitta vid huvudbordet på Nobelfesten, bredvid kungafamiljen, riksdagens talman och statsministern.

Bristen på litteraturpristagare har inte påverkat arbetet med bordsplaceringen, meddelar stiftelsen.

Det blir fysikprisets mottagare Donna Strickland som blir kung Carl XVI Gustafs bordsdam. Drottning Silvia kommer att sitta bredvid Gérard Mourou, som delar priset med Donna Strickland och Arthur Ashkin.

Till höger om sig får Gérard Mourou prinsessan Sofia, som blir bordsdam till Gregory P. Winter, pristagare i kemi.

Talman Andreas Norlén sitter bredvid Marjorie Sable, partner till George P. Smith, mottagare av priset i kemi. Statsminister Stefan Löfven får Marcelle Mourou, partner till pristagaren Gérard Mourou som sin bordsdam.

Sitter med mottagare av kemipriset

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel får sitta bredvid George P. Smith respektive Frances H. Arnold, också mottagare av kemipriset.

Prins Carl-Philips bordsdam blir professor Evi Heldin, partner till professor Carl-Henrik Heldin.

Förra året var kulturminister Alice Bah Kuhnke bordsdam till litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro. I år delas inget pris i litteratur ut och hon blir därmed bordsdam till EU-kommissionären Carlos Moedas. 

”Inget utöver det vanliga”

Trots bristen på litteraturpristagare har arbetet med bordsplaceringen inte påverkats särskilt mycket, säger Mikael Östlund, presschef Nobelstiftelsen.

– Det är inget som är utöver det vanliga, mer än att det inte finns någon litteraturpristagare i år. Eftersom det inte är ett fast antal kring bordet, i och med att antalet pristagare kan variera, så har inte arbetet med bordsplaceringen påverkats.

Se hela bordsplaceringen vid huvudbordet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.